Jön a legújabb fájdalomcsillapító?

2015. 05. 26.
Szerző: Szimpatika
Tudósok olyan élesztőt hoztak létre, amellyel közönséges cukor segítségével lehet kábító és fájdalomcsillapító hatású opioidokat (ópiátokat), többek közt kodeint és morfint létrehozni – jelentette be egy nemzetközi kutatócsoport múlt héten.
A Nature Chemical Biology című szaklapban leírt eljárás nem hatékony: a morfin 30 milligrammos adagjához 300 liter génmódosított élesztő szükséges. A módszer további javításával azonban elérhető közelségbe kerülhet az ópiátok házilagos előállítása.

Évszázadokon át használta az ember fájdalomcsillapításra a morfint és más ópiumszármazékokat. Molekuláris szerkezetük azonban nagyon összetett, növények – például a mák – vegyületeiből izolálják vagy gyártják őket, készen kapható anyagokból nem sikerült még előállítani.

Tudósok nemrég arról számoltak be, hogy olyan élesztőt terveztek, amelyik el tudja végezni a 15 lépéses opioidkészítési folyamat második részét. Hátra volt még, hogy alkalmassá tegyék az élesztőt az első rész elvégzésére is.

A berkeleyi Kaliforniai Egyetem John Dueber vezette kutatócsoportja cukorrépából izolált egy kulcsfontosságú enzimet, génmódosítással termelékenyebbé tette, majd az élesztőbe illesztette. Ehhez adtak további külső DNS-t és elérték a céljukat: az élesztő elvégezte az opioidokhoz szükséges reakciók első részét.

„Most a korábbi kutatás lépéseit és a mi lépéseinket kell összekötni” – mutatott rá Dueber. Több, a kutatásban részt nem vevő tudós azonban a veszélyekre figyelmeztetett. Ugyan további DNS-manipulációkkal létrehozható olyan élesztő, mely olcsóbb, kevésbé addiktív, hatásosabb fájdalomcsillapítókat szintetizál, ám a morfingyártó élesztő drámaian növelné az illegális ópiumszármazékok elérhetőségét.

Forrás: Magyar Nemzet Online / MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!