Állati méreg segítheti a fájdalomcsillapítók kifejlesztését

Forrás: ng.hu
Ismeretlen méreganyagra bukkantak egy ausztrál tengeri állatban. A tengerirózsa zátonyokon honos, a felfedezés pedig gyógyszerek kifejlesztéséhez segíthet hozzá.

A Telmatactis stephensoni nevű tengerirózsa alig 10 centisre nő, de 84 különböző toxint termel, melyek eltérő feladatokat látnak el az állat életében. A tengerirózsák mérge összetett, sokféle toxinból álló keverék és az állatok kültakaróján, a tapogatókarjain és az emésztőrendszerében is más-más méregkeverék aktív: egyik a védekezés, másik a zsákmányejtés vagy éppen az emésztés céljaira alkalmas. A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatója, Lauren Ashwood e mérgeket tanulmányozta, amikor a kérdéses faj csalánsejtjeiben olyan méreganyagra bukkant, amelyet eddig nem ismertünk.

„Amikor a mérgeket azzal együtt vizsgáljuk, hogy milyen feladatot látnak el, már arról is kialakul az elképzelésünk, milyen gyógyászati felhasználásuk lehet majd” – mondta Ashwood.

Az állati eredetű, fehérje alapú toxinokat számos orvosi alkalmazásban használjuk ma is, a szívbetegségektől kezdve a rákellenes szereken át a HIV vagy a krónikus fájdalmak elleni orvosságokig.

A 84 méreganyag közt a különleges, most újonnan felfedezettet U-Tstx-1-nek hívják, és egy specializált magyarországi laborban vizsgáltatták meg az ausztrál kutatók. „Mivel e toxint a tengerirózsa emésztőszervében találtuk, feltehetően az emésztéssel kapcsolatos feladata lehet, elképzelhető, hogy egy zsírlebontó enzimről van szó” – magyarázta Ashwood. „A fekete mamba mérgéhez is hasonlíthat, amely a bélizmok működését serkenti.”

Molecular Ecology szakfolyóiratban közzé tett tanulmány egyik szerzője, Peter Prentis professzor hozzátette, a fájdalmat okozó mérgeket általában fájdalomcsillapítók kifejlesztéséhez használják. Ha a méreganyag alapján a fájdalomérző receptorokat sikerül azonosítani, akkor ki lehet fejleszteni olyan szert, amely blokkolja e receptorok működését, vagyis fájdalomcsillapító hatású lesz. Emiatt is hasznos, ha a méreganyagokat eleve úgy tudják vizsgálni, hogy az eredeti funkciójukra a megismerésük során fény derül.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!