Aromaterápia: természetes illóolajokkal a gyógyulásért

2014. 09. 07.
|
Illatmécsese, illóolajjal teli kis üvegcséje, illóolajakkal készített fürdőfolyadéka sokunknak van, Magyarországon azonban egyelőre még csak gyerekcipőben jár az aromaterápia, melynek Nyugat-Európában nemcsak komoly hagyományai vannak, de rendszeresen alkalmazzák kiegészítő gyógymódként különböző orvosi kezelések mellett.

Feller Adrienne nemzetközi okleveles aromaterapeutát kérdeztük arról, mégis mi az aromaterápia lényege.

Tisztázzuk mindjárt a legfontosabbat: mit értünk aromaterápia alatt?

Az aromaterápia illóolajokkal, valamint növényi olajokkal dolgozó, egészségmegtartó holisztikus gyógymód, mely önállóan és kiegészítő formában egyaránt alkalmazható. Több évezredes múltra tekint vissza – gondoljunk csak Egyiptomra, ahol a fáraók bebalzsamozásánál már köztudottan alkalmazták az olajokat antimikrobiális tulajdonságuk és szakrális jelentésük miatt. Perzsiában Kr.e. 2000 tájékáról találtak egy agyag desztillálókészüléket, mely arra utal, hogy már akkor desztilláltak illóolajakat.

Miről van itt szó, egy tényleges alternatív gyógymódról vagy pedig afféle kellemes kedvtelésről?

Mindkettőről. Az aromaterápia alkalmas arra, hogy otthon kellemes hangulatot teremtsünk, illatos fürdőt vegyünk és csodálatos olajokkal kenegessük magunkat, melyeknek nem csak hangulatfokozó hatása van – bár az sem elhanyagolható –, de bizonyítottan erősítik az immunrendszert is. Az aromaterápiában két irányzat létezik: az angol, illetve a francia aromaterápia. Mindkét módszer kiváló a maga nemében. Az angol vonal sokkal óvatosabban nyúl az olajokhoz, csak pár cseppet használ és inkább masszírozáshoz, fürdőkhöz javasolja. A francia irányzat ennél sokkal összetettebb. Ők előszeretettel alkalmazzák az illóolajokat belsőleg, és a külső alkalmazásnál is jóval nagyobb mennyiségben használják ezeket. A francia aromaterápiánál komoly hangsúlyt kap az illóolajok kémiája és ezáltal a célzott aromaterápia. A francia aromaterápiát éppen ezért inkább aromatológiának nevezik, és ezt az irányzatot évekig tanulják az aromaterapeuták. A Magyarországon kapható könyvek mindegyike az angol irányzatot képviseli, mely sokkal inkább az egészség megőrzéséről, mintsem a betegségek gyógyításáról szól.

Vagyis az említett itthon kapható könyvek komolytalannak tekinthetők?

Dehogy, semmiképp! A szóban forgó könyvek nagyrésze remekül használható, de, mint mondtam, két különálló dologról van szó. Szakképzett aromaterapeutákat Magyarországon jelenleg csak mi képzünk, immáron tíz éve. Iskolánk mindkét irányzatot tanítja. A nálunk végzett hallgatók csak egy töredéke kapja meg az oklevelet, mivel a mércét nagyon magasra tettük. Ezért teljes biztonsággal állíthatom, hogy az okleveles aromaterapeutáink kiváló szakemberek.

Az aromaterápia tehát illóolajokkal dolgozik – de hogyan készülnek ezek az illóolajok?

Elsősorban desztillációval, ami a legtisztább olajat, a desztillátumot eredményezi, illetve az úgynevezett enfleurage útján, ami szerves oldószerrel történő kivonást jelent. Utóbbi alkalmazandó kényes, érzékeny növények, így például a tubarózsa esetében. Az enfleurage-zsal készült olajok jó minőségű abszolútumok. Ez persze nem kizárólagos, hiszen a citrusféléket például préselni szokás, így azokban az olajokban benne marad a növények viasza, illetve egyéb anyagok is.

Miként hatnak ezek az olajok?

A hatásmechanizmusukat még kutatják, de az bizonyos, hogy minden illóolaj 50-300 kémiai vegyület összessége, melyek lehetnek baktériumölő, vírusölő, fertőtlenítő, vérzéselállító, sejtregeneráló és még egy sor egyéb hatásúak. A parányi molekulák a sejtmembránon át jutnak a sejtekbe, és a szervezet öngyógyító képességét erősítik: a legfrissebb kutatások szerint amolyan „információhordozó” szerepet töltenek be. Emellett a szaglás útján az orrba kerülve a szaglóreceptorok idegimpulzusokat juttatnak el a szaglóhagymába, mely továbbítja ezeket a limbikus rendszerbe, az pedig a hipotalamuszba. A hipotalamusz pedig, mint az endokrin rendszer karmestere, az illat hatására egyes hormonok kibocsátásával reagál. Így lehetséges, hogy vannak olajok, melyeknek fájdalomcsillapító, esetleg nyugtató, harmonizáló vagy serkentő hatásúak.

Mik a legfontosabb szabályok, amiket be kell tartani az aromaterápiás kezelés során?

Az első és legfontosabb szabály, hogy csak és kizárólag megbízható forrásból származó, terápiás célra alkalmas illóolajat használjunk. Sajnos semmit nem jelent, hogy egy üvegre rá van írva, hogy 100 százalékos tisztaságú illóolaj, ettől még lehet benne adalékanyag, és az is elképzelhető, hogy egész egyszerűen egy harmadlepárlású olajról van szó, melynek alig van terápiás jelentősége. Olyan, mint egy harmadjára kifőzött teafilter.

Akkor mégis miként lehet megkülönböztetni a hasznos készítményeket a hamisítványoktól?

Egy laikus nem tud különbséget tenni ezek között, a különböző mérgező adalékanyagok ugyanis láthatatlan, színtelen, szagtalan vegyületek. A harmadlepárlású olajok jóval gyengébb illatúak, de ez sem támpont azok számára, akik még nem szagoltak igazi, jó minőségű illóolajat. Nem tudok jobb tanácsot adni, mint hogy csakis aromaterapeutától vásároljanak illóolajat.

Van olyan, akinek esetleg nem javasolt az aromaterápia?

Aki allergiára hajlamos, annak óvatosan kell kezdeni az elején. A praxisom során azonban alig találkoztam allergiás reakcióval. Előfordulhat még az is, hogy egy illat zavaróan hat valakire, ebben az esetben más illatot választok, de lehet, hogy idővel újra megpróbálom az elején még elutasított illatot – általában sikerrel.

Miként lehet felhasználni ezeket az olajokat az ön által is említett terápiás kezelések során?

Számos felhasználási mód létezik: fürdőbe cseppentve, krémbe téve, borogatáshoz adva, a gerincre vagy a pulzuspontokra kenve, inhaláláshoz, ülőfürdőként, lábfürdőként, masszázsolajba téve vagy egyes testrészek bekenésével. Mindegyik módszer alkalmazható önállóan és a többivel kombinálva is. Megfázásnál a mellkas és a gerinc bedörzsölését, illetve az inhalálást alkalmazzuk. Stressz oldására, illetve a harmónia megőrzésére fürdőt, masszázst ajánlunk. Immunerősítésre a gerinc és a talp bedörzsölését javasolom. Szorongás, depresszió esetén az úgynevezett olfactorikus módszer a legjobb megoldás. Az olfactor-terápia az illóolajok szaglás útján történő alkalmazását jelenti. Ilyenkor hosszas beszélgetés után személyre szabott illatesszenciát készítünk. Ezzel az esszenciával a páciens különböző pulzuspontokat dörzsöl be, illetve egy megfelelő ritmusban naponta többször belélegzi az illatkeveréket. Áthűlés, átfázás esetén a lábfürdő tanácsos. A szépségápolásban az aromaterápia az egyik legbeváltabb módszer. Az olajokat antimikrobiális, sejtregeneráló, bőrfeszesítő, antioxidáns és stresszoldó hatásuk miatt mind az otthoni ápolásban, mind pedig a szalonkezelésekben kiválóan alkalmazzuk. Az eredmény magáért beszél.

A belsőleges kezelést hogy kell elképzelni a gyakorlatban?

Franciaországban és Belgiumban az illóolajokat sok esetben alkalmazzák belsőleg. Készítenek belőlük kapszulákat, pasztillákat, cukorkákat, illetve különböző kúpokat. Vírusos megbetegedéseknél erős vírusölő hatású illóolaj-kapszulát alkalmaznak, immunerősítésre pedig az immunrendszert megtámogató illóolaj-keverékből készült kapszulát. Nőgyógyászati megbetegedéseknél kúpokat javasolnak. Azonban óva intenék mindenkit attól, hogy önmagától inspirálva illóolajokat szedjen belsőleg, mivel ezek erős szerek. Mindenképpen érteni kell hozzá, hogy mit, mikor, és legfőképpen kinek kell szednie.

Milyen az aromaterápia viszonya a hagyományos orvosláshoz? Komolyan veszik-e az orvosok ezeket a módszereket vagy sem?

Azt mondanám, hogy aki ismeri, az nemcsak komolyan veszi, de javasolni is szokta az aromaterápia alkalmazását kiegészítő kezelésként. A többség azonban egyáltalán nem ismeri, már amennyiben Magyarországról beszélünk. Ha a kérdés erre irányul, előítéletekkel nem szoktam találkozni az orvosok részéről, csak azzal, hogy nem tudják pontosan, miről is van szó. A szülészetben szerencsére már nálunk is megindult a módszer áttörése, köszönet az ott dolgozó fantasztikus szülésznőknek és az őket támogató kiváló orvosoknak. Elképzelhető, hogy ezen a területen keresztül következik majd be az aromaterápia áttörése kis hazánkban. Mert hogy be fog következni, az egészen biztos, a kérdés csak az, hogy mikor.


Dr. Draveczki-Ury Ádám, www.mypin.hu

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el