Kozmetikus segíthet a rosaceás bőr ápolásában

2013. 04. 30.
Szerző: Szimpatika
Az érzékeny bőr ápolását jobb, ha szakértő kezekre bízzuk. A rosaceás bőr kezelésében járatos szakember a megfelelő kezelésekkel, a megfelelő hatóanyagok alkalmazásával segíthet megelőzni a tünetek súlyosbodását. A rosacea tünetei napfény hatására rendszerint rosszabbodnak, a tavaszi-nyári időszakban ezért még nagyobb gondot kell fordítanunk a megelőzésre.

Nőknél gyakori panasz

A rosacea megjelenésében az örökletes tényezők mellett a hormonális változások is fontos szerepet játszanak. A betegség férfiaknál is kialakulhat, azonban nőknél gyakoribb. Az első tünetek gyakran 40-50 éves kor körül, a menopauza időszakában jelentkeznek. A rosacea megfelelő kezelés hiányában fokozatos rosszabbodást mutat: az arcon jelentkező enyhe bőrpír, majd megmaradó értágulatok után gennyes csomók is megjelenhetnek, a végső stádiumban pedig a sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók összefüggővé vállhatnak, és – főként férfiaknál, jellemzően az orr vagy az áll területén – kialakul a karfiolszerűen megvastagodott bőr: a rhynophymának nevezett, torzító elváltozás.

Rosacea és bőrápolás

„A rosacea tünetei rendszerint rohamokban jelentkeznek; a tünetek kialakulása és a tünetmentes periódusok hosszabb időn keresztül váltakozhatnak. A terápia egyik fontos eleme, hogy erősítsük a kiserek falát” – magyarázza Peterman Krisztina szépségterapeuta, a Dermatica kozmetikusa. „Erre kiváló hatóanyag például a rutin, mely a rutaszkorbin egyik összetevője. Ezen kívül jótékony hatásúak még a magas C-vitamin-tartalmú készítmények. Lényeges még, hogy kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. Gyulladásos fázisban nyugtató – például körömvirág, málnamagolaj, homoktövis – és fertőtlenítő hatású készítményeket alkalmazunk, helyileg és szükség szerint belső kezelésként is.

A kozmetikumok megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a készítmények közül ne az olajos és a vazelinalapú termékeket válasszuk, mert azok elzárják a faggyúmirigyek kivezető nyílását, így fokozzák a gyulladás kialakulását. A rosaceás bőr ápolására különösen ideálisak az olyan összetevőket tartalmazó illatanyag- és színezékmentes készítmények, melyek a hidratáló hatáson túl védik és erősítik a véredények falait, csökkentik a bőr kipirosodását, és védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben. A málnamagban és a homoktövisben természetes UV-filter is található az érerősítő hatás mellett, illetve a szőlőmag olaja is tartalmaz természetes UV-szűrőt.

Társbetegségek és életmód

A kozmetikai kezelésekkel a bőr állapota látványosan javítható, a hatás azonban csak ideiglenes lehet, ha a háttérben egyéb betegségek húzódnak meg, vagy ha életmódunkkal fokozzuk a panaszok súlyosbodását.

Az arcon megjelenő tünetek összefügghetnek egyéb, pl. gyomor-bélrendszeri betegségekkel és azok gyulladásával is, de a rosacea hátterében vérnyomás-ingadozás, néhány esetben pedig az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak.

Javasolt az értágulatot fokozó, vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése: így az alkohol és a forró, erős, fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott.

A napfénynek szintén provokáló szerepe van, ezért javasolt már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt.

A szaunázás a vérbőséget fokozó hatása miatt szintén kerülendő.

 

www.dermatica.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!