Az Északi-középhegység az allergiások Mekkája

2013. 04. 16.
Szerző: Szimpatika
Hazánkban sok a parlagfűvel erősen fertőzött terület, így nem véletlen, hogy a legtöbb allergiás panasz a gyomnövény késő nyári, kora őszi virágzásának idején jelentkezik. Bár az allergia tüneteinek erősségét a lakóhelyünk elhelyezkedése is befolyásolja, akkor is van megoldás, ha épp a legszennyezettebb városok egyikében élünk.

Allergén epicentrumok

Az Asthma and Allergy Foundation of America elkészítette a legfrissebb, Spring Allergy Capitals néven megjelentetett listát, mely az allergiások szempontjából legkedvezőtlenebb körülményeket jelentő városokat rangsorolja. A százas listát az idei évben a Mississippi állambeli Jackson városa vezeti, amely az itt található magas pollenszám és az allergiaellenes gyógyszerek jelentős mértékű fogyasztása miatt került a képzeletbeli dobogó első fokára. A lista elkészítésekor az említett adatok mellett a készítők figyelembe vették még az egy főre jutó allergológusok számát is: ez az első tíz helyezett esetében a legmagasabb. Érdekesség még, hogy az első három helyen végző városban megegyezőek a gyakori allergének: eszerint a vörös cédrus, a vadmálna, a szilfa, a fűzfa és a nyárfa okozza a legtöbb panaszt. A következőkben annak jártunk utána, vajon a helyi sajátosságokat figyelembe véve összeállíthatunk-e egy hasonló listát Magyarországra vonatkoztatva is.


Évszakonként változó allergének

„A hazai helyzet valamivel egyszerűbb, mivel országunkban sem az éghajlat, sem pedig a vegetáció tekintetében nem beszélhetünk lényeges különbségekről. Ezért az allergének eloszlása sem mutat akkora változatosságot, mint a nagyobb területű és földrajzilag is változatosabb Egyesült Államokban” – felelte kérdésünkre dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa, aki elmondta, hogy a légköri allergéneket allergenitásuk szerint csoportosítjuk. A négy csillaggal jelölt csoportba a magas allergenitású növényeket soroljuk, melyek sokak számára okoznak panaszokat. Hazánkban ide tartoznak még a parlagfű mellett a pázsitfűfélék és az üröm is. A három csillaggal ellátott csoport tagjait érdemes még kiemelni, amelyek szintén gyakran okoznak tüneteket. A legismertebbek közülük talán a fűz, a kőris, az éger, a nyír, a tölgy és a mogyoró. Az egyes allergének azonban inkább csak évszakok tekintetében mutatnak eloszlást, területileg ez kevésbé jellemző. Az allergén növények virágzásának időpontját a pollennaptár tartalmazza, mely az aktuális időjárás függvényében mutathat némi eltérést.

 

Az első számú ellenség

Hazánkban a legtöbb panaszt egyértelműen a parlagfű okozza. A növény adottságai miatt kiirtása lehetetlennek tűnő feladat, mivel egyetlen egyede is több száz pollent képes a levegőbe juttatni, melyek azután a szél szárnyán hatalmas távolságokra is eljutnak. Hihetetlenül ellenálló faj, így a mostanában gyakran szélsőséges időjárás sem befolyásolja döntően a terjedését. A parlagfűvel legerősebben fertőzött területek elsősorban a nyugati országrészben, a Balaton körül találhatók, de augusztus közepe környékén, a növény virágzásának csúcsidőszakában a Csongrád és Szabolcs-Szatmár Bereg megye területén élő allergiás betegek is tüneteik rosszabbodását tapasztalhatják. A legkedvezőbb helyzetben az Északi-középhegység területén élők vannak, mivel a gyomnövény a tengerszint felett 400 méteres magasságban már egyáltalán nem, vagy csak nehezen él meg.

 

Harmóniában a természettel: immunterápia

Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy a legkevésbé fertőzött területek egyikének az irányítószáma szerepeljen a lakcímünkben, sőt épp ellenkezőleg, a házunk ablaka egy gondozatlan, parlagfűtől hemzsegő rétre vagy a belvárosban álló elhanyagolt, gyomos telekre néz, akkor sem a költözés az egyetlen lehetőség. „Az immunterápiás kezelés eddig is sokak számára jelentett megoldást, és népszerűsége az elmúlt évek alatt egyre nőtt” – számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Katalin. A 3-5 éven át tartó kezelés segítségével a betegek már az első allergiaszezon alatt is jelentős, átlagosan 50%-os mértékű javulást érnek el, melyet a következő évben a tünetek további 20-25%-os csökkenése követ.

Az immunterápia nem pusztán ideiglenes megoldást jelent: a kezelés segítségével 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el. Az immunterápia hatására a beteg szervezete megtanulja elviselni azt az anyagot, amely korábban az allergiás tüneteket kiváltotta, így többé az sem okoz problémát, ha a lakóhelyén vagy nyaralás alatt a szabadban kell tartózkodnia a parlagfűszezonban. Elmúlik az orrdugulás és az orrfolyás kellemetlen érzése, ezáltal ismét nyugodt lehet az éjszaka, megszűnik az allergiaszezonban gyakran jelentkező kialvatlanság, fáradtság is. Az immunterápia a parlagfű mellett több gyakori allergén – például fűpollen, háziporatka, vagy fekete üröm – esetén is alkalmazható.


www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!