Gingko biloba
A gingko egy páfrányfenyőfaj, melynek a leveleiből vonják ki a hatóanyagokat. Nagy mennyiségben találhatóak benne flavonoidok, melyek nagyon jó értágító hatásúak. Ennek megfelelően tágítják az agyi ereket is, így növelik a vérátáramlást. A több vér több oxigént szállít az idegsejtekhez, így a mentális képességek is javulnak.
Mivel a flavonoidok elsősorban az erekre fejtik ki hatásukat, ezért az éreredetű (vascularis) demenciákban lehet jótékony hatásuk. Ugyanakkor az Alzheimer-kórban szenvedők nem fognak jelentős változást tapasztalni, ha elkezdik szedni a Gingko biloba kivonatot.
Csupán egy érdekesség: a medicinában élen járó Mayo Klinika honlapján az olvasható, hogy hatástalannak vélik a gingkot a demenciák kezelésében. A szakértők szerint csak eleinte sikerült kiscsoportos vizsgálatokban bizonyítani a hatékonyságát, de a későbbiekben, amikor sok emberre terjedt ki a vizsgálat, sem a feledékenység javulását, sem a hanyatlás lassulását segítő hatást nem sikerült alátámasztani.
B12-vitamin és folsav
A folsavat leginkább a terhesség kapcsán szoktuk emlegetni, mivel megvédi a magzatot a nyitott gerinc kialakulásától. A B12-vitamin hiánya pedig vérszegénységet okoz, így ennek kapcsán merül fel sokszor a neve. Emellett gyakran hallunk róluk a demencia kezelése, megelőzése kapcsán is, azonban ennél a betegségnel már nem egyértelmű a hatékonyságuk.
Annyi bizonyos, hogy a fenti vitaminok hiánytünetei leggyakrabban időseknél alakulnak ki, mivel ők gyakran szegényesen táplálkoznak, és a szervezetük eleve nem képes már olyan mennyiségben felvenni ezeket az anyagokat a táplálékból, mint ahogyan arra szükség lenne. A B12-vitamin- és a folsavhiány jellegzetes tünetei a feledékenység, fáradékonyság, koncentrációzavar, melyek nagyon hasonlítanak a szellemi leépülés tüneteire.
Kutatók azt találták, hogy ha olyan, szellemileg hanyatló emberek kapnak folsavat, akiknek a vérében a normálisnál alacsonyabb mennyiségben tudták kimutatni ezt a vitamint, akkor valóban javultak a beteg tünetei. Azonban ha olyan embereknek adták, akiknél korábban nem állt fenn vitaminhiány, semmiféle javulást nem tapasztaltak.
Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy mindig lesz olyan, akinek használ a folsav vagy a B12-vitamin, és olyan is, akinek nem. Érdemes kipróbálni ezeket, mivel a hiányukból adódó feledékenységet, koncentrációzavart megszüntetik, de ennél több nem várható tőlük.
A legjobb azonban megelőzni a vitaminhiányt megfelelő táplálkozással. B12-vitamin nagy mennyiségben található a teljes kiörlésű gabonákban, a húsban, halban, tejben és a tojásban. Folsavat pedig a hüvelyesek, spenót, sóska, csirkemáj és az élesztő tartalmaznak nagyobb mennyiségben. A helyes táplálkozás segít megelőzni a bajt, tehát figyeljünk oda arra, hogy mit eszünk!
Forrás: https://elmedoktor.hu/