Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Spárgával a másnaposság ellen

Módosítva: 4/19/2010 1 perc ÉletmódTáplálkozásTúlsúlyÖsszes cikk
Bár még aranyárban adják, lassan szezonja lesz a spárgának. Szeretjük, esszük, vesszük, most kiderült gyógyíthat is.
A spárgakivonat aminosavai és ásványi anyagai enyhíthetik a másnaposság tüneteit és megvédik a májat a mérgező anyagok ellen, állítja egy tanulmány.

A spárgát sok helyen fogyasztják világszerte, de régóta alkalmazzák gyógynövényként is rákmegelőző hatása miatt, de emellett rendelkezik gombaölő, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatással is.

Egy koreai orvostudományi egyetem kutatói a fiatal spárgahajtások és levelek összetevőit elemezték, hogy összehasonlítsák az emberi és patkányok májából származó, sejtekre gyakorolt biokémiai hatásukat. "Az aminosavak és az ásványi anyagok sokkal nagyobb mennyiségben találhatók a levélben, mint a hajtásban.” – mondta a kutatás vezetője.

A rendszeres alkoholfogyasztás oxidatív stresszt okoz a májban, illetve a másnaposság kellemetlen fizikai tüneteiért is felelős. A sejtmérgek hatását jelentősen enyhíti a spárga leveléből és hajtásából készített kivonat. Az eredmények bizonyítják, hogy a spárga biológiai hatásai csökkentik a másnaposság tüneteit és megvédik a májsejteket.

Friss?

A spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél: ha sárgás lé jön belőle, megvehetjük. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolhatjuk. Az egészen zsengék kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcshoz ne nyúljunk, az a legfinomabb része. Kalóriaszegény, viszont vitaminokban gazdag. És még finom is.

Legismertebb elkészítési módja, ha enyhén sós forrásban lévő vízbe tesszük, 15-20 percre. A spárgát állítva főzzük, a csúcsokat ne érje víz.  Besamel mártással a legfinomabb.
Bár még aranyárban adják, lassan szezonja lesz a spárgának. Szeretjük, esszük, vesszük, most kiderült gyógyíthat is.