A répa narancssárga színét a béta-karotin adja, melyből a szervezet A-vitamint (más néven retinolt) képes előállítani, ami pedig elengedhetetlen a szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez. Éppen ezért a megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitele segíthet pl. a szürkületi időben történő látászavar, azaz a farkasvakság megelőzésében. Összefoglalva a sárgarépa ropogtatása valóban jót tesz a szemünknek, de a látásélességet
(rövid-, illetve távollátást) sajnos nem fogja javítani.
A répát sokféleképpen fogyaszthatjuk, sülve, főve, párolva, főzeléknek, köretnek vagy éppen nyersen. Mi most egy könnyen elkészíthető és isteni finom füstölt sajtos répakrém ötletet hoztunk. Nem is kell más hozzá, mint:
A füstölt sajtot és a répát lereszeljük, majd a többi alapanyagot hozzáadva krémes állagúvá keverjük. A krém akkor lesz a legfinomabb, ha jó erős ízű füstölt sajtot teszünk hozzá, de ízlés szerint ízesíthetjük még sóval, borssal, lilahagymával, illetve más fűszerekkel. Rozskenyérrel a legfinomabb!
Korábbi sárgarépás cikkünket itt találjátok!