A szaponin a kulcs
A szóban forgó anyag a szaponin. Szerencsénkre ez az összetevő nemcsak a mosódióban található meg, hanem számos más növényben is, melyek közül itthon legegyszerűbben a vadgesztenyéhez férhetünk hozzá. A kemény, barna héj alatt lakozó sárgásfehér hús szaponintartalma vetekszik a mosódióéval, viszont azzal ellentétben teljesen ingyen van.
Gyűjtsünk vadgesztenyét!
A vadgesztenye szezonja mostanában indul, a hatalmas díszfák alatt pedig mindent elborítanak a gesztenyék. Most, hogy már tudjuk, hogy nem csak gesztenyeszobrocskák készítéséhez vagy szép asztali díszekhez használhatók, nem is kell válogatnunk köztük, a kevésbé formás szemeket is gyűjthetjük. Arra az egyre érdemes odafigyelni, hogy a vadgesztenyére is vonatkozik a vadon gyűjtés szabálya: naponta maximum 2 kg gyűjthető fejenként. Néhány nap alatt így is egész évre elegendő mosószernek valót gyűjthetünk!
Így készítsünk mosószert a vadgesztenyéből!
Miután hazatértünk egy nagyobb adag vadgesztenyével, indulhat a munka! Első lépésként el kell távolítanunk a barna héjat, melyre ezután már nem lesz szükségünk, mehet a komposztba. A belső sárgás-fehéres húsból kétféle mosószert készíthetünk!
Vadgesztenye-mosógél
A gesztenyéket apróra daraboljuk, majd feltesszük főni. Számoljunk 6-8 szemet egy liter vízhez! Miután felforrt, kis lángon rotyogtassuk még 10 percig! Vannak, akik ezen a ponton botmixerrel pürésítik a főzetet, mások nem, érdemes kísérletezni. Ha kihűlt, szűrjük le, majd tegyük a hűtőbe!
1 liter gél nagyjából 7-8 mosásra elegendő, hűteni pedig azért kell, mert megromolhat. Épp ezért nagyobb mennyiséget ne készítsünk, csupán annyit, amennyi 8-10 nap alatt elfogy! Szerencsére a mosóporváltozatból bármikor tudunk újabb adag gélt is főzni!
Vadgesztenye-mosópor
A másik megoldás esetében szükségünk lesz egy vászonzsákra (egy bekötött szájú páratlan zoknira), épp úgy, mintha mosódiót használnák. A ledarált gesztenyebelsőt töltsük a zsákba, és egyszerűen tegyük a mosógépbe a ruhák közé! Van, aki nem is darál, csupán negyedeli a gesztenyéket, és úgy mennek a zsákba.
Mivel a vadgesztenye – úgy héjában, mint pucolva – könnyen penészedik, érdemes kiszárítva tárolni, de már pucolás után, mert egyébként a megszáradt gesztenye barna héjával erősen kell küzdeni.
Érdemes kísérletezni vele, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni: teljesen környezetbarát, zero waste és ráadásul ingyen van!
Borítókép: elements,envato.com