Az inzulinrezisztencia diéta vagy IR diéta azt a célt szolgálja, hogy helyreállítsa a szervezet szénhidrátanyagcseréjét. Ezt a vércukorszint stabilizálásával, illetve az inzulinszint csökkentésével lehet elérni. Az IR étrend alapja a napi többszöri étkezés, illetve különféle tápanyagok, kiemelten a szénhidrátok bevitelének kontrollja. Jelen cikkben a témával kapcsolatos alapvető információkat foglaljuk össze.
Az inzulinrezisztencia a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének a rendellenessége, pontosabban inkább egy fokozatosan kialakuló probléma tünete. A cukorbetegség előszobájának is nevezik, mert kezelés hiányában kialakulhat belőle 2-es típusú cukorbetegség, főleg az arra hajlamosaknál. De mit is takar pontosan ez az orvosi elnevezés?
Normális esetben étkezés után a tápanyagokból származó glükóz a véráramba kerül, és erre a hasnyálmirigy inzulin termeléssel válaszol. Az inzulin a sejtek felszínén található inzulinreceptorokhoz kapcsolódva segíti a glükóz sejtekbe jutását. Az inzulinrezisztencia akkor alakul ki, amikor a sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, ami azt eredményezi, hogy egyre több inzulinra van szükség ahhoz, hogy a glükóz bejusson a sejtekbe. Ezt nevezzük inzulinrezisztenciának. Kezeletlenül ez az állapot súlyosbodhat, ami a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek kimerüléséhez, 2-es típusú cukorbetegséghez és a vércukorszint ingadozásához vezethet.
Az inzulinrezisztencia kialakulása összetett, többtényezős folyamat. Genetikai tényezők szerepet játszanak; egyes egyének hajlamosabbak a 2-es típusú cukorbetegségre, mint mások. Azonban az életmód is jelentős szerepet tölt be: a mozgásszegény életvitel, az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly mind növeli az inzulinrezisztencia kockázatát.
Az IR étrend kapcsán fontos megjegyezni, hogy nem létezik mindenki számára egységes, részletesen előírt étrend. Csak személyre szabottan lehet meghatározni, hogy valakinek mennyi kalóriát kellene bevinni, illetve ebből mennyi legyen a különféle szénhidrátok és más makrotápanyagok aránya. Az egyén energiaigénye számos tényezőtől függ: a nemtől, testsúlytól, egészségi állapottól, fizikai aktivitástól és genetikai adottságoktól. Emellett fontos még tudni, hogy két különböző személy vércukorszintje eltérően reagálhat ugyanarra az ételre, emiatt a glikémiás index (GI) szerepe némileg háttérbe szorult. Pontos információkhoz ugyanis csak vércukorszint-méréssel juthatunk.
A szakmai ajánlás minden esetben az, hogy IR gyanúja vagy diagnózisa esetén forduljunk dietetikushoz, aki majd személyre szabott étrendi tanácsokkal lát el, és akivel közösen lehet a tapasztalatokat felhasználva kiépíteni egy új diétát és szokásrendszert.
Ezzel együtt érdemes néhány általános irányelvet kiemelni a különféle makrotápanyagok és ételek tárgyalása előtt:
Az inzulinrezisztencia étrend lényege az, hogy a megfelelően összeállított és időzített étkezésekkel stabilizáljuk a vércukor- és inzulinszintet. Ezzel csökkenthetjük a hasnyálmirigyre nehezedő terhelést, és visszafordíthatjuk a kialakulóban lévő problémát. Íme, néhány alapelv:
Mivel a szervezet inzulinérzékenysége napszakfüggő, ezért nem mindegy, hogy mikor mit eszünk. Az inzulinérzékenység reggel a legalacsonyabb, délelőtt, dél táján emelkedik, estére lecsökken, éjszaka pedig a legmagasabb. Ezért reggel nagyrészt lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, ebédre ehetünk kicsit több gyorsan felszívódó szénhidrátot (de csak mértékkel!), este pedig szintén lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasszunk. Ez segít a vércukorszint ingadozásának minimalizálásában.
Az IR étrend egyik kulcsa a testsúly kordában tartása. Normál testtömegindex (BMI) esetén figyeljünk a megfelelő kalóriabevitelre, míg túlsúly esetén fenntartható, mérsékelt kalóriadeficitet célozzunk meg. Ez hosszú távon segíthet az inzulinrezisztencia csökkentésében és az anyagcsere javításában.
Az egészséges étrendre való áttérés nem megy egyik napról a másikra. Először az étel minőségén változtassunk – törekedjünk a teljes értékű, tápanyagokban gazdag ételek fogyasztására –, majd csak később kezdjük el csökkenteni az adagokat. A drasztikus mennyiségcsökkentés hangulatingadozáshoz és fokozott sóvárgáshoz vezethet, így nem ajánlott.
Akármilyen fárasztó, sajnos az IR étrend esetén nagyon fontos, hogy tudjuk, mit is viszünk be a szervezetünkbe.Nézzük meg, hogy egy adott étel milyen mennyiségű szénhidrátot, zsírt és fehérjét tartalmaz, és mérjük ki az adagokat, hogy pontos értékeket kapjunk. Bár ez kezdetben időigényes, idővel megszokjuk, és már ránézésre is tudni fogjuk, hogy miből mennyi ajánlott.
A vércukorszint stabilizálása érdekében javasolt a napi ötszöri-hatszori kisebb étkezés, nagyjából 2-3 óránként. Ez segít megelőzni a vércukorszint hirtelen leesését és biztosítja a folyamatos energiaellátást. Fontos, hogy az étkezések lehetőleg azonos időpontokban történjenek a nap folyamán, hogy a szervezet hozzászokjon a rendszerességhez.
*Míg a glikémiás index a mai tudásunk szerint nem minden esetben megbízható mutatószám, az IR kezelésében továbbra is hasznos lehet a szénhidrátfajták felszívódási sebességének becsléséhez.
*A tejtermékek egy része bátran fogyasztható mértékkel, főleg az alacsony zsírtartalmúak. A pontos ajánlásokhoz egyeztessen dietetikusával!
Miért kerülendő az alkoholfogyasztás?
Az alkohol megemeli a vércukorszintet, és inzulinválaszt idéz elő. Ezen kívül az alkoholtartalmú italok gyakran magas kalóriatartalmúak, ami hozzájárulhat a túlsúlyhoz és súlyosbíthatja az inzulinrezisztenciát. Emellett az alkoholfogyasztáshoz gyakran nassolás társul, amely során további egészségtelen kalóriákat, például magas szénhidráttartalmú ételeket viszünk be.
Miért kerülendőek a gyorsételek?
Ezek az ételek általában tele vannak transzzsírokkal, finomított szénhidrátokkal, hozzáadott cukrokkal és sóval, amelyek mind negatívan befolyásolják a vércukor- és inzulinszintet. Összességében is kijelenthető, hogy minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál gyorsabban szívódik fel. A feldolgozás során csökkenhet az étel rosttartalma, és növekedhet a hozzáadott cukor- és sótartalom, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják az inzulinválaszt.
*Ezek az ételek élelmi rostban is gazdagok. A rostok nemcsak a bélflóra egészséges működéséhez elengedhetetlenek, hanem a teltségérzethez is hozzájárulnak, illetve lassítják a többi tápanyag felszívódását.
A fentiekben összefoglalt információk hasznos kiindulópontot jelenthetnek. A pontos étrend összeállításához azonban komoly szaktudás szükséges. Ezért amennyiben kimutatták Önnél az inzulinrezisztenciát, mindenféleképpen forduljon dietetikushoz!
Tekintse meg a Szimpatika diabéteszeseknek szóló táplálékkiegészítőit!