A savanyított tejtermékek már mintegy 4-8 ezer éve ismert táplálékok, amelyek napjainkban is fontos részei az egészségmegőrző táplálkozásnak.
Az erjesztés típusa szerint több csoportja létezik a savanyított tejtermékeknek, amelyek hasznos, bélazonos tejsavbaktériumokkal készülnek. Ezek a jótékony tejsavbaktériumok (probiotikumok) egészséges esetben legalább 40%-ban vannak jelen a vastagbélben. Egy tejtermék akkor nevezhető „probiotikusnak”, ha ezeket a jótékony baktériumokat megfelelő mennyiségben tartalmazza.
A probiotikumok egészségre kedvező hatása tudományosan bizonyított. Elsősorban a hasmenéses és a gyulladásos bélbetegségek megelőzésében és kezelésében, a tünetek enyhítésében van szerepük. A laktóz-érzékenység tünetei enyhítésében is jó hatásúak.
Savanyú közegben egyes ásványi anyagok könnyebben felszívódnak (Ca, Mg, Szelén) és a vitamintartalom jobban megőrződik. Emellett több olyan fehérje, ún. biológiailag aktív peptid keletkezik az erjesztés során, amelyek sokrétű jótékony hatással rendelkeznek. Az előállítás során a tejben lévő tejcukor egy részét az alkalmazott mikroorganizmusok tejsavvá alakítják, ami jellegzetes, frissítő ízhatást eredményez.
A savanyított tejtermékek kalcium-, vitamin-, illetve egyéb ásványianyag-tartalma a tejéhez hasonló.