Tej
Naponta legalább negyed liter elfogyasztása 40%-kal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét, mivel kalcium-, magnézium- és D-vitamin-tartalma révén a szervezet jobban hasznosítja az inzulint. Az előnyöket azonban kiolthatja a telítettzsír-tartalom, ezért érdemes sovány tejet vásárolni.
Olajos magvak
Egy 64 ezer középkorú nőre kiterjedő kínai vizsgálatban nemrégiben megállapították, hogy a földimogyorót naponta fogyasztóknál 21%-kal csökken a cukorbetegség kockázata. A jelek szerint más olajos magvak ugyanilyen jótékony hatásúak. Rágcsáljon el naponta három deka diót, mandulát vagy kesudiót (ez a mennyiség még nem fenyeget elhízással).
Kávé
Töltsön bátran: egy nemrégiben megjelent vizsgálat szerint a napi négy csésze hosszú kávét felhörpintőknél 30%-kal csökken a diabétesz veszélye. Dr. Rob M. van Dam, a Harvard Egyetem táplálkozástani tanszékének adjunktusa úgy véli, a koffeinmentes kávé is jó, de mindenképpen filterest igyon, mert a másfajta készítmények megemelhetik a koleszterinszintjét.
Fahéj
Egy új vizsgálat szerint ez a fűszer csillapítja a vércukorszint ingadozásait, amelyek hozzájárulnak a 2-es típusú diabétesz kialakulásához. Kimutatták, hogy már napi fél kiskanálnyi – müzlire, joghurtra vagy gyümölcsre hintett – fahéj is elősegíti az egészséges vércukorszint fenntartását.
forrás: https://www.rd.hu