Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Hosszabb életre számíthatnak a vegetáriánusok

Módosítva: 6/30/2013 Szerző: Szimpatika 1 perc
A vegetáriánusok, köztük is elsősorban a vegetáriánus férfiak körében alacsonyabb halálozási rátákat regisztrált a „húsevők” körében mértekhez képest egy nemrégiben közzétett, nagy mintaszámon elvégzett kutatás.

Egy több mint 70 ezer fős mintán elvégzett kutatás eredményei szerint a vegetáriánusok körében a húst fogyasztókéhoz képest alacsonyabb halálozási ráta mérhető – derült ki a JAMA Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmányból. A megállapítás nem új keletű, hiszen a vegetáriánus étrend pozitív hatásaira korábban már számos krónikus betegség és állapot, így például a magas vérnyomás, a metabolikus szindróma, a cukorbetegség és az ischémiás szívbetegség kapcsán is fény derült.

Kaliforniai kutatók a halál okától független, illetve az egy-egy okra specifikusan visszavezethető halálozásokat tanulmányozták egy adventista csoport több mint 73 ezer tagjánál. A férfiakat és nőket egyaránt vizsgáló kutatás résztvevőivel egy kérdőívet töltettek ki, amelynek alapján 5 csoportba osztották őket: húsevők, félig vegetáriánusok, halat és más tengeri élőlényeket fogyasztó, ún. „peszko vegetáriánusok”, tejet és tojást is evő ovo-lakto vegetáriánusok, és a bárminemű állati eredetű táplálékot kerülő vegánok.

A kutatók kiemelték, hogy a húst is fogyasztókéhoz képest a vegetáriánus csoportok átlagéletkora és iskolai végzettsége magasabb volt, nagyobb eséllyel éltek házasságban, kevesebbet dohányoztak, többet sportoltak, és testsúlyuk is jellemzően alacsonyabb volt. Mivel ezek a tényezők eleve csökkentik a halálozás kockázatát, nehéz egyértelmű és közvetlen ok-okozati kapcsolatot megállapítani a vegetáriánus étrend és az életesélyek között – mondták a kutatók.


forrás: Origo