Krém formájában az ajakherpesz helyi kezelésére is alkalmas vírusölő hatásának köszönhetően, de az olyan gyakori tüneteken is enyhít, mint a fejfájás, sőt még az alvászavar és az álmatlanság leküzdésében is segít.
Illata kellemes és frissítő, így a belőle készült olajat az illatszeripar is felhasználja, de otthon is profitálhatunk ezen tulajdonságából, ugyanis a növényt szúnyogriasztóként is használhatjuk, ha az ablakba helyezzük.
Annál is inkább érdemes beszerezni egy cseréppel a konyhába, mivel számtalan ételtípussal harmonizál: szárnyas- és vadételek mellett saláták alkotóelemeként is felhasználható, de a desszertekhez és az italokhoz, pl. a limonádéhoz és a teához ízesítőként is kitűnő választás.
A citromfüves csirke hozzávalói:
1. A csirkemellet megtisztítás és alapos átmosás után darabokra vágjuk, majd megsózzuk.
2. A fokhagymát összenyomjuk, majd egy tálba helyezzük és tetszés szerinti mennyiségben bazsalikomot, citromfüvet és mézet adunk hozzá, az alkotóelemeket pedig összekeverjük.
3. Magas hőfokon és rövid idő alatt, kevés olívaolajon megpirítjuk az összedarabolt csirkemellet, így elkerülhetjük a hús kiszáradását.
4. Mielőtt teljesen átsülne a hús, hozzáadjuk a korábban összekevert fokhagymás-fűszeres mézet, és fedő alatt néhány percig hagyjuk átpárolódni. Ezt követően levesszük a tűzről és még melegen tálaljuk.