Szerencsére a legtöbb ételnél csak annyit kell tennünk, hogy megússzuk ezeket a betegségeket, hogy megmossuk és alaposan megfőzzük, megsütjük. A kórokozók nagy részét ugyanis a magas hőmérséklet és a megfelelő konyhai higiénia elpusztítja.
A Consumer Reports minden évben összeállítja azoknak az élelmiszereknek a listáját, amik a legszennyezettebbek és legnagyobb eséllyel okoznak ételmérgezést. Mutatjuk, 2023-ban melyik az az 5 alapanyag, amivel a legóvatosabban kell bánnunk.
1. Leveles zöldek
A csomagolt salátáknál több fertőzést semmilyen más élelmiszer nem okoz a statisztikák szerint. Bár elvileg ezeket megmosva teszik a zacskóba, mégsem árt otthon még egy alapos öblítés, hogy biztosan elkerüljük az E.coli vagy listeria-fertőzést.
Mivel a salátát általában nyersen fogyasztjuk, így ezeknél sokkal nagyobb az esély arra, hogy megbetegszünk. Próbáljunk inkább egész fej salátát vásárolni a zacskós helyett.
Jó alternatíva lehet még a leveles kel vagy fodros kel is megpárolva a nyers saláta helyett, ha biztosra akarunk menni és el akarjuk kerülni az ételmérgezést.
2. Sajt és felvágott
A szeletelt sajtoknál és felvágottaknál nagyobb az esély, hogy listeriával szennyeződnek. Ez a baktérium ráadásul túlél a hűtőben is, így ha valaki szennyezett kézzel megérinti a húsfélét vagy sajtot, hazavisszük a kórokozót és megfertőződhetünk vele.
Ha biztosra akarunk menni, inkább vásároljunk csomagolt változatot ezekből az élelmiszerekből.
3. Darált hús
Az E.coli és a szalmonella a szarvasmarha béltraktusából egyenesen a tányérunkra kerülhet a hús közvetítésével. Mindig magas hőmérsékleten készítsük el a darált húst, hogy a kórokozókat elpusztítsuk benne.
4. Hagyma
Bár még senki sem halt meg azért, mert szennyezett hagymát fogyasztott, ételmérgezést azért okozott már a szennyezett zöldség.
Szerencsére a hőkezeléssel a hagymára kerülő kórokozók elpusztíthatók, így ha nem tudjuk, pontosan honnan származik a hagyma, amit vásároltunk, inkább ne együk nyersen.
Fontos az is, hogy ha nem használjuk fel a hagymát, ne mossuk meg tárolás előtt, mert a víz miatt gyorsabban rothadásnak indulhat a zöldség.
Ez megint csak kedvez az ételmérgezést okozó baktériumok elszaporodásának.
5. Pulyka és csirke
A szalmonella nagyon gyakori a szárnyasoknál, mivel a toll eltávolításakor kerül rá a pulyka vagy csirke húsára. Így a mell vagy más rész is szennyeződhet, hasonlóan a darált marhahúsnál.
A magas hőmérsékleten való sütés és főzés a legbiztosabb módja annak, hogy elkerüljük az ételmérgezést.
Az is fontos, hogy ne mossuk meg a csirkehúst főzés előtt, mivel ezzel a mosogatót és a pultot is beszennyezhetjük a kórokozókkal.
Kiemelt kép: unpslash.com