Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Ennyi mindenre jó a fekete retek

Módosítva: 12/13/2013 Szerző: Szimpatika 1 perc köhögésfertőzésekZöldség-gyümölcsLázcsillapításFelsőlégúti megbetegedések
A fekete retek keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. Közismert zöldség, ami konyhakertekben is jól termeszthető. A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin.

A fekete retek közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására is. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Antioxidáns tulajdonsága is ismert. Enyhe májvédő hatású.

Májtisztítás céljából tartsunk reteklékúrát legalább hat héten keresztül. A megmosott és megtisztított retket préseljük ki léfacsaró edényben. Epebántalmak ellen fogyasszunk hetente.

A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik. Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle. A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták.

Fekete retek mézzel

Vágjuk le egy fekete retek tetejét, kanalazzuk ki a közepét, de csak annyit, hogy egy teáskanál kényelmesen elférjen benne.

Töltsük meg az üreget félig mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőbe 24 órára.

Másnap kikanalazhatjuk a vitamindús mézet, majd a kiürült üreget újratölthetjük.


forrás: alfahir.hu