A közönséges diófának (Juglans regia) nemcsak a termése finom és egészséges, a diófalevél tea szintén sok hasznos anyagot tartalmaz, ezért a népi gyógyászatban már régóta használják számos problémára belsődlegesen és külsődlegesen egyaránt.
A diólevél számos hatóanyagot tartalmaz, például:
Mivel a juglon és a hidrojuglon meggátolja a diófa alatti növények csírázását és fejlődését, sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon a diólevél tea mérgező-e. A válasz az, hogy normális mennyiségekben fogyasztva egyáltalán nem, növedésgátló juglon és hidrojuglon ugyanis csak nagyobb koncentrációban mérgezőek. És mivel egyik anyag sem oldódik jól vízben, a diófalevél káros hatása normális mennyiségű tea fogyasztása esetén elhanyagolható.
Mielőtt áttekintenénk a témában elérhető tudományos eredményeket, vegyük sorba, hogy a népi gyógyászatban mire is használják a diófalevélteát. Ha megkérdezünk egy gyógynövényszakértőt, hogy a diófalevél tea mire jó, valószínűleg az alábbiakat fogja megemlíteni:
A diófalevél tea fogyasztása nem helyettesíti a szakszerű orvosi kezelést és a szakember által felírt gyógyszereket!
Ha pedig egy kutatót kérdezünk meg róla, hogy a diófalevél mire jó potenciálisan, valószínűleg az alábbi hatásokat fogja kiemelni:
Fontos megemlíteni, hogy ezen hatások bizonyításához még további alapos és kiterjedt vizsgálatokra van szükség. Azt is ki kell emelni, hogy a tudományos vizsgálatok jelentős részét diófalevél-kivonattal végezték, ami sokkal magasabb koncentrációban tartalmazza a hatóanyagokat. Ez azt jelenti, hogy a diófalevél tea nem feltétlenül képes ugyanezen hatások kifejtésére, mert nem biztos, hogy elegendő hatóanyagot tartalmaz.
A diófalevél tea az arra érzékenyeknél kiválthat gyomorbántalmakat, hasgörcsöket és hasmenést, külsődlegesen pedig okozhat kontakt dermatitiszt és bőrirritációt. Fogyasztása nem ajánlott 12 éves kor alatt, terhesség és szoptatás idején, illetve máj- és vesebetegeknél. Amennyiben hosszabb távon tervez diófalevél teát fogyasztani, egyeztessen kezelőorvosával!
A diófalevél tea elkészítése egyszerű. Szedjünk le egy nem permetezett fáról ép, sötétzöld leveleket, lehetőleg június végétől augusztusig. A leveleket ezután mossuk meg alaposan vágjuk össze és tároljuk száraz, jól szellőző helyen.
A tea készítése során tegyünk két-három teáskanálnyi szárított diólevelet egy bögrényi felforralt vízbe, majd 10-30 percig alacsony lángon főzzük. Hagyjuk meghűlni, majd leszűrve fogyasszuk vagy alkalmazzuk külsődlegesen.