Miről árulkodnak a neandervölgyi ember csontjai?

Bár a neandervölgyiek igen közeli rokonaink voltak, rengeteg kisebb-nagyobb részletben különböztek tőlünk.

Egy friss tanulmány alapján a neandervölgyiek hüvelykujja jobban alkalmazkodott a mai kalapácsokhoz hasonló, nagyobb erő kifejtésére alkalmas eszközök tartásához. Úgy tűnik, távoli rokonaink számára nagyobb kihívást okozott, hogy olyan precíziós markolatokat kezeljenek, melyeket ujjuk hegyével kellett megfogni.

Ameline Bardo, a Kenti Egyetem munkatársa és kollégái háromdimenziós módszerekkel mérték fel öt neandervölgyinél a hüvelykujj mozgásáért felelős csontok közötti ízületeket. Eredményeiket öt korai modern ember, illetve 50 mai személy adataival vetették össze. A csapat a neandervölgyieknél eltéréseket talált az ízületek formájában, illetve relatív irányában, ami eltérő hüvelykujj-mozgásokra utal.

Ősi rokonunknál a hüvelykujj alapjánál található ízület laposabb, kisebb rajta az érintkezési felület, és alkalmasabb a kézfej melletti elhelyezésre – hasonló pozícióban fogjuk a kalapácsokat. Ez azt sugallja, hogy a neandervölgyiek a nagy erő kifejtésére alkalmas eszközökre specializálódtak. A mai embereknél ugyanez az ízület nagyobb és hajlított, ami megkönnyíti, hogy a hüvelykujjal és egy másik ujjal kifinomultan fogjunk meg tárgyakat.

A kutatók szerint a neandervölgyiek is képesek voltak a precíziós kézpozíciókra, de ezeket sokkal nehezebbnek érezhették, mint a modern emberek. A szakértők bíznak benne, hogy a kihalt emberfaj kezének további vizsgálatával még többet kideríthetnek viselkedéséről.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!