Bebizonyosodott: a fekete is jó!

2010. 10. 04.
Szerző: Zimre Zsuzsa
Az angolok tudnak valamit. Na meg a konyhásnénik is. Az elmúlt évtizedben több kutatás szerint is egészséges a fekete tea. Az emberek sokat tudnak a zöldtea és a gyógyteák egészségügyi hasznáról, de keveset a kedvtelésből fogyasztott fekete teáról.
A zöld és a fekete tea ugyanabból a növényből származik. A különbség köztük, hogy a zöld teát csak részben  fermentálják, míg a fekete teát teljesen. Korábban azt gondolták, hogy a zöld tea ezért egészségesebb. Különféle tanulmányok szerint, az egyik haszna a teának, hogy a csökkenti a rossz koleszterin( LDL) szintet, és azáltal jó hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Aki legalább napi négy csészényi teát fogyaszt, annak jelentős esélye van elkerülni a stroke-ot.

Egy másik tanulmány szerint viszont feszültségcsökkentő hatása is van a fekete teának. A tea csökkentette a vér kortizol szintjét, mely stressz hatására termelődik. Akik placebot ittak azoknak a vérnyomása nőtt, ellentétben azokkal akik igazi teát kaptak.

Mások szerint napi két csésze tea javítja a memóriát, éberebb és figyelmesebb lesz tőle az ember. Vannak olyan vizsgálatok, mely szerint a nőknél a csontsűrűséget segít fenntartani, ezáltal csökkenti a csontritkulás esélyét.

Cukorbetegek viszont kerüljék, mert inzulinrezisztanciát okozhat.

Nálunk a citromos cukros változat a nyerő, esetleg kerül bele egy kis rum is, más országokban viszont isszák tejjel, vajjal, és más finomságokkal.

Indiában a teát forralt vizes tejjel és cukorral öntik le. Raknak hozzá fahéjat, szegfűszeget is. Gyömbérrel is érdemes kipróbálni, főleg a nagy hidegben esik jól ez a tartalmas tea.

Az oroszok a szamovárkultusznak hódolnak. A szamovár tetejére teáskannát tesznek, hog jól átmelegedjen, majd beleszórják a tealeveleket. Aztán ahány főre készül a tea, annyi kanál forró vizet tesznek bele. A koncentrátumot aztán a szamovárból vett forró vízzel engedik fel. Szibériában a kockacukrot a foguk közé szorítják, és azon keresztül isszák meg a teát.

A számunkra legmeglepőbb tea azonban a mongoloké. A teavizet felforralják, majd hozzá adják a teafüvet. A kész teához adják hozzá a tejet és a sót, illetve a vajat. Újra felforralják, és közben kevergetik. Egy liter vízhez 4 dl tej, egy teáskanál vaj és 5 gramm só kerül.

Egy liter vízre 0,4 liter tej, 40 gramm téglatea és 5 gramm só jut, kb teáskanál vaj.

Az ausztrálok viszont szeretik az erős ízeket. A hagyományok szerint az Outbacker Tea a csavargók itala volt. Egy teáskanálnyi forró vízhez egy marék teafüvet adnak. A teát felfőzték, és sokáig forrni hagyták. Ettől besűrűsödött. A kész teához sok cukrot és eukaliptusz-levelet tettek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!