Trópusi húsevő parazita jelent meg Amerikában

Szerző: Medical Online
A Leishmania nevű húsevő parazita a trópusi és szubtrópusi régiókban honos, de ma már az USA-ban is egyre gyakoribb.

Noha a leishmaniasis kórokozói nem okoznak az influenzavírushoz hasonlóan robbanásszerűen terjedő járványokat, de ez a betegség a WHO becslése alapján a világon mintegy 350 millió embert veszélyeztet. A bőrt és a nyálkahártyát érintő megjelenési formájában évente 1-1,5 millióan, a zsigeri elváltozásokat okozóban pedig félmillióan betegednek meg. A fertőzöttek száma 12 millióra becsülhető. 

A távolsági turizmus, illetve a globális felmelegedés hatásai miatt egyre jobban kiterjedő endémiás területek következtében a betegség megjelenése egyre gyakoribbá válhat az európai országokban is.

Az emberre is veszélyes kórt a Leishmania-nak nevezett húsevő parazita váltja ki, és a fertőzött lepkeszúnyog által terjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kezdetektől fogva nyomon követi a terjeszkedését. A tudósok által idézett, 2018-as adatok szerint már a világ 98 országában bukkant fel.

Az egysejtű elsősorban a trópusi és szubtrópusi régiókat kedveli, de napjainkban már az Egyesült Államoktól északra, Kanadában is találkozni vele. A parazitával foglalkozó tudósok szerint a más országokból behozott kutyák, illetve a hatósági ellenőrzések szűkössége miatt válnak gyakoribbá ezek az esetek.

A probléma oka, hogy Kanadában rendkívül lazák a háziállatok behozatalára vonatkozó szabályok.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!