2025-re készülhet el az első fúziós reaktor

Egyelőre csak kísérleti berendezéseket sikerült létrehozni, hamarosan azonban elkészülhet az első, a gyakorlatban is hasznosítható fúziós reaktor.

A szakértők hét új tanulmányban mérték fel, hogy mikor jöhet létre az első olyan fúziós reaktor, melyben a megtermelt energia felülmúlja a felhasznált energiát. Amennyiben sikerül megvalósítani egy ilyen szerkezetet, azzal komoly előrelépést tehetne az emberiség az energiatermelésben.

A magfúzió során két kisebb atommag egyesül, ha az így létrejövő atommag tömege kisebb a kiinduló tömegnél, energia szabadul fel. Ez a folyamat játszódik le a csillagokban is, ahol a hidrogénből hélium jön létre. A probléma az, hogy a magfúzióhoz elképesztő hőre van szükség, melynek előállítása egyelőre nem gazdaságos.

Martin Greenwald, az MIT munkatársa szerint a fúziós reaktor többek közt a globális felmelegedés lassulásában is segíthetne – egy ilyen berendezés ugyanis nem bocsát ki üvegházgázokat. További pozitívum, hogy rengeteg hidrogén érhető el a Földön, így a szükséges alapanyag beszerzése sem jelentene problémát.

A legtöbb kísérleti reaktor úgynevezett tokamak, ezek fánk alakú szerkezetek, melyekben mágneses tér segítségével tárolják a forró plazmát. Az MIT és vállalata, a Commonwealth Fusion Systems 2018 óta egy újabb kísérleti reaktor megalkotásán dolgozik, ez a SPARC. Bár még sok kutatásra lesz szükség, a szakértők szerint 2021 júniusában elkezdhetik az építést, amely 2025-re be is fejeződhet. A projekt során az MIT csapata olyan magas hőmérsékletű szupravezető mágneseket alkalmazna a gépben, melyek csak az utóbbi években váltak elérhetővé. A mágnesekkel egy igen erős, ugyanakkor kis méretű mágneses teret tudnak majd létrehozni.

A szimulációk alapján a SPARC több energiát állítana elő, mint amennyit igényelne, így az első valóban sikeres fúziós reaktor lehetne. A szakértők szerint a technológiával gyorsan átalakíthatnák zöldebb erőművekké a jelenlegi, fosszilis tüzelőkkel működtetett létesítményeket.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!