Cukkini a konyhában
A cukkini magas ásványianyag-tartalmú növény, könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú, és alacsony a szénhidráttartalma is, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A szív- és érrendszeri betegségekkel élők diétájába is beilleszthető, teljesen koleszterinmentes, akár nyersen is fogyasztható. További előnye, hogy C-vitaminban, mangánban, B-vitaminban is gazdag.
A C-vitamin a normál kollagénképződéshez, a mangán pedig a normál kötőszövet képződéshez járul hozzá, ezért rendszeres fogyasztása a bőrnek is jót tesz. Találunk benne B1-, B6- és B2-vitaminokat, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot és cinket. A-vitamin tartalma sem elhanyagolható, mely a szem egészségét és az immunrendszert támogatja.
Luteinben és zeaxantinban gazdag, ami segít megakadályozni az öregkori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulását.
Alacsony a kalóriatartalma, mivel kevés benne a zsír, így a fogyókúrázók is fogyaszthatják.
Egyes kutatások szerint a rendszeresen cukkinit fogyasztó férfiaknál segít megelőzni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást, ezért érdemes beiktatni az otthoni étrendbe, és a vércukorszintre is jótékony hatást gyakorol.
A cukkiniből készíthetünk főzeléket, levest, salátát, sült-zöldséges egytálat, lecsót, tölteléket, kiránthatjuk, de legegészségesebb és legfinomabb felhasználási módja a grillezés, ami a kerti partik legnagyobb slágere lehet.
CUKKINIS LECSÓ
Hozzávalók:
• 2 fej hagyma
• 1 kg cukkini
• 50 dkg paradicsom
• 3 evőkanál olívaolaj
• 3-4 gerezd fokhagyma
• kevés bors
• só
• fűszerpaprika
• oregánó
• bazsalikom
ELKÉSZÍTÉS
A hagymát finomra vágjuk, és az olajban megdinszteljük.
A cukkinit kis kockákra aprítjuk, és erős tűzön, hagymán pirítjuk pár percig. Megsózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Lefedjük, a tüzet mérsékelve félpuhára pároljuk. Utána kerül bele a meghámozott, felkockázott paradicsom, amivel készre főzzük.
Megjegyzés: Ha valaki nem diétázik, kevés füstölt sajttal fűszerezheti a végén, amit ráolvaszt a kész étel tetejére.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak
- Egyre gyakrabban okoz megbetegedést egy parazita
- Ezektől a növényektől tartsuk távol gyermekünket és házikedvencünket!
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!