Cukkini a konyhában

Szerző: Szimpatika
A cukkini a kabakos növények közé tartozik, egy tökféle, amely olyan „rokonokkal” rendelkezik, mint a sütőtök, spárgatök, patisszon, uborka és a sárgadinnye. A konyhában is könnyű vele dolgozni, mivel nem kell meghámozni, a héja ehető, nem kemény, sőt, a virága is fogyasztható, bár ez itthon még különlegességnek számít.

A cukkini magas ásványianyag-tartalmú növény, könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú, és alacsony a szénhidráttartalma is, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A szív- és érrendszeri betegségekkel élők diétájába is beilleszthető, teljesen koleszterinmentes, akár nyersen is fogyasztható. További előnye, hogy C-vitaminban, mangánban, B-vitaminban is gazdag.

A C-vitamin a normál kollagénképződéshez, a mangán pedig a normál kötőszövet képződéshez járul hozzá, ezért rendszeres fogyasztása a bőrnek is jót tesz. Találunk benne B1-, B6- és B2-vitaminokat, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot és cinket. A-vitamin tartalma sem elhanyagolható, mely a szem egészségét és az immunrendszert támogatja.

Luteinben és zeaxantinban gazdag, ami segít megakadályozni az öregkori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulását.

Alacsony a kalóriatartalma, mivel kevés benne a zsír, így a fogyókúrázók is fogyaszthatják.

Egyes kutatások szerint a rendszeresen cukkinit fogyasztó férfiaknál segít megelőzni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást, ezért érdemes beiktatni az otthoni étrendbe, és a vércukorszintre is jótékony hatást gyakorol.

A cukkiniből készíthetünk főzeléket, levest, salátát, sült-zöldséges egytálat, lecsót, tölteléket, kiránthatjuk, de legegészségesebb és legfinomabb felhasználási módja a grillezés, ami a kerti partik legnagyobb slágere lehet.

CUKKINIS LECSÓ

Hozzávalók:

• 2 fej hagyma

• 1 kg cukkini

• 50 dkg paradicsom

• 3 evőkanál olívaolaj

• 3-4 gerezd fokhagyma

• kevés bors

• só

• fűszerpaprika

• oregánó

• bazsalikom

ELKÉSZÍTÉS

A hagymát finomra vágjuk, és az olajban megdinszteljük.

A cukkinit kis kockákra aprítjuk, és erős tűzön, hagymán pirítjuk pár percig. Megsózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Lefedjük, a tüzet mérsékelve félpuhára pároljuk. Utána kerül bele a meghámozott, felkockázott paradicsom, amivel készre főzzük.

Megjegyzés: Ha valaki nem diétázik, kevés füstölt sajttal fűszerezheti a végén, amit ráolvaszt a kész étel tetejére.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!