A cukkini magas ásványianyag-tartalmú növény, könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú, és alacsony a szénhidráttartalma is, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A szív- és érrendszeri betegségekkel élők diétájába is beilleszthető, teljesen koleszterinmentes, akár nyersen is fogyasztható. További előnye, hogy C-vitaminban, mangánban, B-vitaminban is gazdag.
A C-vitamin a normál kollagénképződéshez, a mangán pedig a normál kötőszövet képződéshez járul hozzá, ezért rendszeres fogyasztása a bőrnek is jót tesz. Találunk benne B1-, B6- és B2-vitaminokat, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot és cinket. A-vitamin tartalma sem elhanyagolható, mely a szem egészségét és az immunrendszert támogatja.
Luteinben és zeaxantinban gazdag, ami segít megakadályozni az öregkori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulását.
Alacsony a kalóriatartalma, mivel kevés benne a zsír, így a fogyókúrázók is fogyaszthatják.
Egyes kutatások szerint a rendszeresen cukkinit fogyasztó férfiaknál segít megelőzni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást, ezért érdemes beiktatni az otthoni étrendbe, és a vércukorszintre is jótékony hatást gyakorol.
A cukkiniből készíthetünk főzeléket, levest, salátát, sült-zöldséges egytálat, lecsót, tölteléket, kiránthatjuk, de legegészségesebb és legfinomabb felhasználási módja a grillezés, ami a kerti partik legnagyobb slágere lehet.
CUKKINIS LECSÓ
Hozzávalók:
• 2 fej hagyma
• 1 kg cukkini
• 50 dkg paradicsom
• 3 evőkanál olívaolaj
• 3-4 gerezd fokhagyma
• kevés bors
• só
• fűszerpaprika
• oregánó
• bazsalikom
ELKÉSZÍTÉS
A hagymát finomra vágjuk, és az olajban megdinszteljük.
A cukkinit kis kockákra aprítjuk, és erős tűzön, hagymán pirítjuk pár percig. Megsózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Lefedjük, a tüzet mérsékelve félpuhára pároljuk. Utána kerül bele a meghámozott, felkockázott paradicsom, amivel készre főzzük.
Megjegyzés: Ha valaki nem diétázik, kevés füstölt sajttal fűszerezheti a végén, amit ráolvaszt a kész étel tetejére.