Miért készülnek többféle formában a gyógyszerek?

2020. 06. 27.
Nem lehet minden készítményt szájon keresztül adagolni, bizonyos típusokat csak intravénásan lehet a szervezetbe juttatni, és van olyan is, ami a bőrön vagy a nyálkahártyán keresztül felszívódva fejti ki a hatását.

A gyógyszer megfelelõ formáját elsõsorban az határozza meg, hogy milyen úton érvényesül a legjobban az elõnyös hatása, hogy hogyan képes a hatóanyag a legrövidebb úton eljutni a szervezetünk megfelelõ területére, és hogy milyen módon adagolva fejti ki a lehetõ legkevesebb mellékhatást.

Folyékonyak, szilárdak, félszilárdak

Folyékony gyógyszerformák például az oldatok, szirupok, szuszpenziók, emulziók. Félszilárdak a különbözõ kenõcsök, krémek, gélek, a szilárd gyógyszerformák leggyakoribb típusaiként pedig a tablettákkal és a kapszulákkal találkozhatunk. Vannak egészen újszerûnek tekinthetõ gyógyszerformák is, így például teljesen elfogadott gyógyszerforma lett a gumicukor vagy a gyógyszeres rágógumi is.

A gyógyszertechnológusok feladata kidolgozni, hogy a gyógyszer számára kifejlesztett gyógyszerforma biztonságos és könnyen adagolható legyen, a szükséges vizsgálatok elvégzése után pedig megállapítani, hogy a készítmény milyen formában hozható forgalomba.

A gyerekeknél például kiemelten fontos, hogy a szülõk a gyerek fejlettségi fokának és szokásainak ismeretében az orvossal, illetve a gyógyszerésszel együtt ki tudják választani a legideálisabb gyógyszerformát. Míg a kisebbeknél a szirup, csepp, szuszpenzió, illetve 3 éves kor fölött a rágótabletta, valamint a gumicukor-forma, addig a nagyobbaknál a csepp, a tabletta, illetve a kapszula a leggyakoribb.

Eszméletlen, vagy más okból szájon át történõ gyógyszerbevitelre alkalmatlan beteg esetében sem alkalmazhatunk szájon át adható tablettát vagy kapszulát, így maradnak az egyéb lehetõségek: injekció, infúzió vagy éppen a végbélen át adható kúp.

Hiába van tehát jó hatóanyagunk vagy gyógyszerünk, ha nem a megfelelõ gyógyszerformát választjuk, akkor nem lesz sikeres a gyógykezelés vagy a megelőzés.

Forrás: MAGYOSZ

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!