Fehér foltok a bőrön – Június 25. a vitiligo világnapja

Szerző: Dermatica
A vitiligo pigmenthiányos foltokkal járó, ismeretlen eredetű rendellenesség, mely hazánkban 100 - 200 000 embert érint. A nőknél gyakrabban fordul elő, és a pigmenttermelő melanociták működésének hiánya miatt alakul ki.

Sokan kozmetikai problémának titulálják, de ennél összetettebb betegség, és több kórkép is társulhat hozzá.
A vitiligo nem fertőző, jelenleg gyógyíthatatlan festékhiánnyal járó betegség. A bőr foltokban elveszíti a pigmenttartalmát, így fehér foltok jelennek meg a bőrön. Ezek a bőrelváltozások bármelyik életkorban jelentkezhetnek, de akár veleszületett is lehet.

A vitiligo oka

A fehérfolt-betegség  néven is ismert elváltozás 30 százalékban genetikai adottság. A családi halmozódás megfigyelhető, általában ha a szülőnél vitiligo jelentkezik, akkor 30% az esély, hogy gyermekénél is kialakul. A mai álláspont szerint a vitiligo hátterében autoimmun betegség feltételezhető, amikor a szervezet védekezőrendszere pusztítja el a melanocitákat. Ez akár komoly lelki traumák után is előfordulhat.

Azonban vannak olyan betegségek, melyek bőrtünetei nagyon hasonlítanak a vitiligohoz. Ilyenek a gyulladásból visszamaradt fehér foltok, vagy a pikkelysömör plakkjai mögött található bőrfelület, de egyes gyógyszerek és kenőcsök is okozhatnak fehér foltokat a bőrön.

A vitiligo típusai

A fehérfoltos pigmenthiány általában az arcon és/vagy a kézfejen jelentkezik. De figyelmeztető jel lehet, ha 35 év előtt őszülés jelentkezik.

- fokális – a test néhány pontján jelentkező fehér foltok

- szegmentális – nagyobb részen jelentkező foltos festékhiány

- generazilát – a test nagy részén jelentkező, sokszor szimmetrikusan több testtájra is kiterjedő foltok.

A vitiligo diagnózis

Mivel több betegség és gyógyszeres kezelés velejárója is lehet fehér foltos bőrelváltozás, így nagyon fontos a szakorvos által végzett, differenciál diagnosztika. Mindenre kiterjedő kórtörténet felállítása (traumák, kezelések, stressz felmérése), és a fizikális vizsgálat után (a testszőrzet megfigyelése) állítható fel a pontos diagnózis.

Kialakulhat autoimmun betegség mellett, de sokszor társbetegség is kapcsolódhat hozzá (pl: cukorbetegség, Addison-kór, vészes vérszegénység). Ha vitiligo áll fenn, érdemes társbetegségek után is kutatni.

A vitiligo kezelése

Sajnos a vitiligo napjainkban gyógyszeresen nem kezelhető.  A kezdeti időszakban sok esetben fényvédők, korrektor használata elegendő. Ha rosszabbodik az állapot, vagy nagyon nagy a pigmenthiány kiterjedése, szükséges szakorvost felkeresni. Sokszor a kezelés hosszadalmas és több hatóanyagot is ki kell próbálni, amíg a tünetek kicsit csökkenek.

szteroid kezelés – hatására repigmentációra van remény, de a kezelés legalább 3 hónapig tart, és sokszor kiegészítő D-vitamin kiegészítő kezelést  alkalmaznak. Fontos a kezelés alatt a szteroid mellékhatásával számolni.

immunmodulánsok – szintén helyileg alkalmazzák, kevesebb, de igen komoly mellékhatással (limfómák, egyéb daganatos betegségek) kell számolni.

PUVA-kezelés és UV-B kezelés – fotokemoterápiás kezelések közé tartozik. Csak kisfokú pigmenthiánynál hatékony.

depigmentáció – ha a bőrfestékhiány nagy felületet érint, akkor a nem érintett területeken melanint lebontó hatóanyagokat alkalmaznak.

Látványos „eltüntetési” megoldás az ún. camuflage, vagyis egy speciális smink, aminek a használatát erre specializálódott kozmetikusoktól megtanulhatjuk. Elérhetők kifejezetten vitiligosoknak kifejlesztett, gyógyszertárban kapható camuflage-ok, melyeket az ép bőr színének megfelelően választhatunk ki.

A vitiligo jelentősen megnehezíti a közösségbe való beilleszkedést, munkavállalást, lelki terhet róva a betegre, így a megértő családi háttér, illetve szakember felkeresése nagyon fontos.

Forrás: Dermatica

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!