4 úttörő magyar egészségügyi fejlesztés a startupok versenyén

Szerző: Szimpatika
Az idén negyedik éve megrendezett EIT Health InnoStars Awards díj célja, hogy segítse azokat az egészségügyi megoldásokat fejlesztő start-upokat, amelyek Európa mérsékelt innovációs potenciállal rendelkező régióiból származnak.

Az egyik fejlesztés egy, a piacon még nem létező orvosdiagnosztikai eszköz a magzati halálozás csökkentésére, a másik egy innovatív termékenységi teszt, de versenyben van egy agyvérzésen átesettek életét könnyítő orvosi segédeszköz, illetve egy biopszia pontosságának segítését támogató eszköz is.

Az elődöntőbe 13, mérsékelt innovációs szinten lévő RIS (Regional Innovation Scheme) országból érkezett 96 kiváló minőségű pályázat, amelyek közül a szakértőkből álló zsűri választotta ki a 15 elődöntőst. Az elődöntősök között négy magyar csapat is úttörő egészségügyi fejlesztésekkel van versenyben a győztes helyekért:

Fetal Health

A csapat kifejlesztett egy új, a piacon eddig még nem létező, nőgyógyászati diagnosztikai eszközt, amellyel jelentősen csökkenthető a magzat halálozásának és sérülésének esélye. Az eszköz a EEG és az EKG hullámformákat méri a terhesség és a szülés alatt, és figyelmezteti az orvosokat, ha az anyaméhben lévő csecsemő nem kap elegendő mennyiségű oxigént.

Babyndex

A Babyndex az első megoldás, amely a nyáltesztet számítógépes öntanuló algoritmusokkal egészíti ki annak érdekében, hogy megállapítsa, egy termékeny nő mely napokon eshet teherbe. A hagyományos nyálteszt egy többször használható eszköz és egy telefonos applikáció kombinációja a termékenység figyelésére, de a szárított nyálmintákban a termékenységet mutató kristályok kimutatására használt analóg ovulációs mikroszkópokkal az eredményeket könnyű félreértelmezni. A Babyndex az első olyan alkalmazás, amely számítógépes támogatással egészíti ki a nyáltesztet, így növeli az eredmény pontosságát.

PhoenixOrthosis

A csapat, amely a Pécsi Tudományegyetemmel dolgozik együtt, az agyvérzésen átesettek életét szeretné könnyebbé, rehabilitációjukat pedig hatékonyabbá tenni az állandósult kóros izomösszehúzódás kezelése révén. Megoldásuk forradalmi technológiát alkalmaz, és segíti a hiányzó nyitási funkciók részleges helyreállítását. A csapat célja, hogy a teljesen személyre szabható eszköz segítségével a betegek a lehető leghamarabb visszanyerjék az elérhető legmagasabb életminőségüket.

Sula

Különösen a krónikus betegségek gyógyításánál tekinthető létfontosságúnak a szövettani vizsgálat, illetve az azt megelőző biopszia. Az Óbudai Egyetemmel dolgozó Sula csapata olyan orvosi eszközt fejlesztett, amely folyamatosan méri a szövettani minta vételéhez használt tű szögét, és ezzel segíti a lehető legpontosabb célzást. Ezzel a módszerrel a biopszia gyorsabb és pontosabb, a beteg sugárterhelése minimalizálható, a fertőzésveszély pedig alacsonyabb lehet.

Az InnoStars Awards díj

A negyedik éve megrendezett EIT Health InnoStars Awards programban minden kiválasztott csapat 25 000 eurót, egyéni mentorálást, és két európai bootcampben való részvételi lehetőséget kap. Az EIT Health a kiválasztott csapatok számára három találkozót szervez, ahol potenciális vásárlókkal, befektetőkkel és partnerekkel nyílik lehetőség a termékük vagy szolgáltatásuk validálására. A négy hónapos program után tíz csapat jut tovább a novemberben megrendezendő InnoStars Awards döntőbe, ahol az első helyezett további 25 000 euró, a második 15 000 euró, a harmadik pedig 10 000 euró támogatást kap.

Az EIT Health egy nonprofit szervezet, Európa egyik legnagyobb köz-és magánegyüttműködése az egészségügyi innováció területén belül. A körülbelül 150 tagot számláló EIT Health egy egyedülálló európai hálózat, amely a legkiválóbb cégeket, egyetemeket, kutató-, illetve fejlesztő központokat, valamint kórházakat és intézeteket foglalja magában. Az EIT Health feladata egy olyan ökoszisztéma felépítése, amely lehetővé teszi az egészségügy fejlesztését, amely ezáltal hosszabb és egészségesebb életet biztosíthat az európai lakosok számára. A szervezet fejleszti az egészségügyi szakemberek készségeit egész Európán belül, befektet Európa legnagyobb tehetségeibe, és elősegíti az innovatív egészségügyi termékek/megoldások üzleti alapokra helyezését az Európai Unióban. Az EIT Health az egyik legnagyobb államilag finanszírozott egészségügyi kezdeményezés, amelyet az Európai Unió egyik testülete, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogat.

Forrás: mmonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!