Budapestről készítettek fotót a Nemzetközi Űrállomáson

2020. 05. 28.
Március közepén fővárosunkat fotózta az ISS fedélzetéről egy amerikai űrhajós – a különleges képet nyilvánosságra is hozták.

Az Earth Observatory mutatta be a március 18-án este, magyar idő szerint 21:26-kor készült fotót, amelyet a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó egyik amerikai asztronauta készített.

Forrás: NASA Earth Observatory - eredeti mérethez kattintson a képre!

A felvételhez egy Nikon D5 fényképezőgépet és 200 mm-es teleobjektívet használtak.

Sajnos nem szokás az ilyen fotóknál az adott űrhajós nevét is közölni, most is csak annyit tudunk, hogy az ISS 62. legénységének tagja volt, kizárásos alapon vagy Jessica Meir, vagy Andrew Morgan fotózta Budapestet. Mindketten április 17-én tértek haza az ISS-ről.

Az Earth Observatory ismertetőjében leírja Budapestről, hogy három történelmi városrész, Pest, Buda és Óbuda egyesítésével született, valamint azt, hogy Magyarország lakosságának ötöde itt él.

A felvétel középső részén, a várost kettészelő sötét szalag a Duna, Európa második leghosszabb folyója, amely a Fekete-tengerbe torkollik.

A Nemzetközi Űrállomásról készült felvételeket a NASA nagy becsben tartja, és ezeket ingyenesen hozzáférhetővé teszi bárki számára.

A fotók nemcsak esztétikai, hanem tudományos értéket is képviselnek, bármikor elő lehet venni a sok éve készülteket, s összehasonlításokat lehet végezni az adott helyszín változásairól.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!