Egy erdei fenyő lett 2020 Év Fája Európában

Immár tizedik éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek kapcsolatára, illetve a fák Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére az Európai Év Fája verseny, ahol 16 ország 16 gyönyörű, és elismerésre méltó fája versenyzett egymással.

 

Szoros volt idén is verseny. Az első helyezést végül meggyőző fölénnyel, 47 226 szavazattal egy elárasztott csehországi falu őre nyerte. A 350 éves erdei fenyő a Vír gát bal oldali partján magányosan áll egy sziklanyúlványon. A fa az elárasztott Chudobín faluról kapta a nevét, amely a duzzasztógát építése óta már nem létezik, és egy legenda szerint a fenyő alatt maga az ördög hegedül. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a helyiek a völgy felett zúgó erős szél hangját hallják – olvasható a verseny honlapján. Ez a fenyőfa nem csupán egy fontos tájékozódási pont, hanem lenyűgöző bizonyítéka annak is, hogyan képes ellenállni a természet az éghajlatváltozásnak és az emberi tevékenység hatásainak. A tüneményes győztesről az alábbi videón láthatsz lenyűgöző felvételeket.

 

A második helyen Horvátország és a Ginkgófa Daruvárból végzett, 28 060 szavazattal, a harmadik helyezett pedig Oroszország és a Magányos nyár lett, 27 411 szavazatot begyűjtve. A magyar résztvevő, a kaposvári Szabadságfa több mint 16 ezer vokssal a nyolcadik helyre futott be.

Forrás : turistamagazin

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!