A tökéletes fogmosás technikája

Ugyanúgy, mint az írást, ezt is meg kell tanítanunk gyermekeinknek. Érdemes szakember segítségét kérni, aki nemcsak a megfelelő fogkefe kiválasztásában segít, hanem megmutatja és begyakoroltatja a helyes fogmosási technikát.

A megfelelő fogkefe
A fogorvosok általában elektromos fogkefét javasolnak. A kutatási eredmények bizonyították, hogy az elektromos fogkefe jóval hatékonyabb tisztítást tesz lehetővé. A legújabb modellek már sok hasznos funkcióval rendelkeznek. Nyomásérzékelő és időzítő szinte valamennyiben van. Használata sem annyira bonyolult, mint a kézi fogkefével való fogmosás. Elég, ha a sörtéket ráfektetjük minden fogfelszínünkre, a munkát a fogkefe önállóan elvégzi. A hagyományos kefékhez hasonlóan, a rendszeres használat során a fogkefe sörtéi elhasználódnak, ezért rendszeresen cseréljük ki az elektromos kefefejeket is!

A megfelelő fogkrém
Ma már rengeteg típusú fogkrém van. Ha szeretné az Ön igényeinek legmegfelelőbbet kiválasztani, konzultáljon fogorvosával.

A fogmosás technikája
Ideális esetben minden étkezés után fogat kéne mosni. Azonban erre kevés embernek van lehetősége, így a napi minimum kettő a javasolt, reggel és este, legalább két percig. A fogak tisztítása mellett érdemes a nyelvet is lemosni, hiszen ezen is megtapadhatnak baktériumok. A fogakat fogkefe típustól függően különböző módszerekkel kell mosni. 


Hagyományos kézi fogkefe esetén
Néhány kivételes esettől eltekintve, az egészséges fogazatú és ínyű pácienseknek a módosított Bass módszert ajánlják a fogorvosok. Ennek lényege, hogy a fogkefe fejét az ferdén tartjuk, félig a fogra, félig az ínyre helyezve. A fogkefével körkörös mozdulatokat végzünk enyhe nyomás mellett.  Ezután a fog koronai része felé söprő mozgást végzünk. Így a már fellazított lepedéket teljesen eltávolíthatjuk.  Végezetül a rágófelszíneket is végig söpörjük.


Elektromos fogkefe esetén
A fogkefe fejét a fogfelszínre nyomjuk, amíg a sörték enyhén elhajlanak (az újabb készülékekben már nyomásérzékelő működik, így a fogkefe jelez, ha túl erősen nyomjuk). Ezután pár másodpercig ott tartjuk a fejet. Ezzel a módszerrel tisztítunk meg minden fogfelszínt.

A fogközök tisztítása
Azonban kizárólag fogkefével nem tudjuk fogaink minden felszínét megtisztítani. A fogak között ideális esetben olyan szűk a hely, hogy a fogkefe sörtéi nem férnek be. Ezért ajánlott a fogmosás mellett kiegészítő technikákat alkalmazni.


Fogselyem
Segítségével szinte tökéletesen eltávolíthatjuk a fogak közé szorult ételmaradékot. A könnyebb használat érdekében ajánlott viaszolt fogselymet választani. Ezt könnyebb bejuttatni a fogközökbe és kevésbé rostozódik. A fogselyem használata nagyon egyszerű, de fontos, hogy jól használjuk az íny védelme érdekében. A fogselymet az ujjak köré csavarjuk úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkkal fogjuk (de a könnyebb tartás érdekében, akár hurkot is köthetünk rá), majd átvezetjük a kontaktponton (a két fog találkozási pontja). Majd a fogselymet neki kell szorítani a fog felszínének és végigvezetni 2-3-szor az íny szélétől a rágófelszín irányába függőleges mozdulatokkal. Ezután ezt a tisztító mozgást megismételjük a szomszédos fog oldalán is. Végül kivezetjük a kontaktpont között a fogselymet.


Szájvíz
A mai szájöblítők antiszeptikus oldatok, melyek segítenek a száj olyan részeit is megtisztítani, amihez hagyományos a fogmosás során nem férünk hozzá. Érdemes alkoholmentes verziót választani, hogy az irritációt elkerüljük.


Ha ezeket a módszereket beépítjük napi rutinunkba, eredményesen elkerülhetjük a fogszuvasodást. Azonban még ezek mellett a módszerek mellett is maradhat lepedék vagy fogkő a szánkban, amiket otthoni szájápolással nem tudunk eltávolítani, így évente egyszer mindenképp érdemes felkeresni fogorvosunkat.

Forrás: Lévai Dentál

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!