Fogbarát gyógynövények

Szerző: Szimpatika
A gyógynövények kiváló szerepet töltenek be a fogápolásban, és a mai napig a fogkrémek fő alkotóelemeként vannak jelen. Létezik néhány fogbarát gyógynövény, melyek tökéletesen szolgálnak kiegészítő kezelésként.

A gyógynövényeket évezredek óta használják az emberek különféle panaszok enyhítésére. Természetesen érdemes leszögezni, hogy mielőtt öngyógyításba kezdenénk, kérjük ki egy szakember véleményét a panaszok kezelésével kapcsolatban.  

Kamilla

Talán a legismertebb gyógynövény: több ezer éve használják – gyulladáscsökkentő hatását mindenki ismeri. Nagyon jól használható a fogínygyulladás ellen, de foghúzás vagy más fogászati beavatkozás után is segít a gyógyulásban.

Menta

A legősibb gyógynövény a szájápolásban: amikor még fogkefék nem is léteztek, az emberek már használták a mentát – összerágva frissítették vele a szájukat, leheletüket.

Csipkebogyó

A fogászatban leginkább megelőző szerepe van, ennek a növénynek ugyanis nagyon magas a C-vitamin- és ásványianyag tartalma. Nagyon jó immunerősítő hatása mellett megelőzhetjük vele a fogínyvérzést vagy a súlyosabb gyulladásos, sorvadásos állapotokat.

Szegfűszeg

Kína egykor aranyat érő fűszerének jelentős fájdalomcsillapító hatása van, ezért a népi gyógyászatban a fogfájás elűzésére használják. A fájós foggal rá kell harapni a szegfűszegre, és a fájdalom nagy valószínűséggel mérséklődni fog. Nyilván a fogorvost nem pótolja ilyen esetekben, de amíg eljutunk hozzá, szegfűszeggel természetesen enyhíthető a fájdalom.

Zsálya

A menta mellett a másik leggyakrabban alkalmazott gyógynövény a fogászatban. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, fájdalom- és vérzéscsillapító hatású, ráadásul még a kellemetlen leheletet is megszünteti – valószínűleg a „legfogbarátabb” növény a Földön.

A gyógynövények természetesen nem minden esetben alkalmazhatók, illetve bizonyos betegségeknél a hatásuk messze nem elegendő. Minden esetben az orvosi előírás a döntő.  A fogászatban a gyógynövényekkel, növényi készítményekkel végzett kezelések a megelőzést, a szájhigiéné fenntartását, a már kialakult kórfolyamatok gyógyulási idejének lerövidítését, illetve a műtéti utókezelést egyaránt szolgálhatják.

Forrás: cakoklinika.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!