Tisztaság vegyszer nélkül: sokoldalú szódabikarbóna

Felhasználható zsírfoltok, kávé- és teafoltok eltávolítására, edény- és sütőtisztításra, leégett ételmaradékok eltávolítására, csempe, mosdó, WC tisztítására. Környezetbarát konyhai és fürdőszobai tisztítószer, valamint szagtalanító.
A szódabikarbóna (NaHCO3) gyengén lúgos, meleg vízben jól oldódó anyag. Jó nedvszívó, zsíroldó és szagtalanító hatású, a környezetre ártalmatlan. Kevésbé lúgos mint a mosószóda, és jobban oldódik a vízben.

Felhasználás: Készíts tömény, melegvizes oldatot, vagy kis vízzel pépet, majd kend be a tisztítandó felületet, ezután hagyd állni, szükség szerint súrold a felületet. Makacs szennyeződések tisztítására spriccelős flakonban feloldhatjuk, és közvetlenül a felületre fújhatjuk.

Néhány további ötlet a szódabikarbóna használatára:

1. A zsírfoltra öntsünk lobogó forró vizet, azután szórjunk rá száraz szódabikarbónát és súroljuk le.

2. A friss zsírfoltot szódabikarbónás vízzel töröljük le a bőrkárpitról, majd több réteg nedvszívó papírral itassuk fel a nedvességet.

3. Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Miután kihűlt, az edényt könnyedén kitisztíthatjuk.

4. A kávé- és teafoltot nedves szivacsra szórt szódabikarbónával könnyen eltávolíthatjuk.

5. Rozsdamentes acéledényt szintén tisztíthatunk szódabikarbónával.

6. A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.

7. A hűtőgép tisztításához forró vízben oldott szódabikarbónát használjunk. Ha kis tálkában szódabikarbónát helyezünk a hűtőbe, két tisztítás között is eltünteti a kellemetlen szagokat.

8. A sütő kitisztításához szódabikarbóna és víz keverékéből készítsünk pasztát, kenjük a még forró sütő belsejére. Amikor megszáradt, tisztítsuk ki forró vízzel és kefével. Végül töröljük ki a sütőt egy púpos kanál szódabikarbóna és egy csésze víz keverékével.

9. A fürdőszobában a fényes felületeket szódabikarbónával, forró vízzel és erős kefével súroljuk.

10. A benedvesített vécékagylóba szórjunk szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.

11. 2-3 liter meleg vízben oldjunk fel egy csésze szódabikarbónát, ezzel mossuk lábunkat.

12. A szódabikarbóna kitűnő izzadásgátló. Fürdés után még nyirkos bőrünket egy kis pamutdarabra tett szódabikarbónával töröljük át.
 
 
Forrás: ZÖLDBOLT

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!