A elhanyagolt akne egy életen át nyomot hagy az arcon

2018. 12. 03.
Amennyiben azt vesszük észre, hogy az arcunkon hegek képződnek a gyulladt pattanás lehúzódása után, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz – figyelmeztet Dr. Kovács Anikó. A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa elmondta, az akne jellemzően a tinédzsereket érintő kórkép, és általában egy-két év alatt spontán rendeződik, ám bizonyos esetekben felnőtteknél is jelentkezhet. A szakorvos kiemelte, a zsírosabb bőrtípus hajlamosító tényező, de egyéb provokáló faktorok is ismertek.

Dr. Kovács AnikóAz akne gyakori bőrbetegség, jellegzetessége, hogy eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg elsősorban az arc T-vonala mentén (homlok, orr, áll környéke), ahol egyébként is zsírosabb a bőr. A klinikai szakorvos hozzátette, hogy akne a mellkason, a háton és a vállakon is előfordulhat, ugyanis ezeken a területeken található a legtöbb faggyútermelő mirigy. Az úgynevezett fiziológiás akne tinédzserkorban jelentkezik és néhány év alatt spontán rendeződik, de előfordul, főleg középkorú nőknél, hogy ismételten megjelennek a tünetek. Ilyenkor főként az áll környékére lokalizálódva mélyebb gyulladt tünetek is keletkezhetnek, mely esetekben a bőrgyógyász általában elküldi az érintetteket egy petefészek ultrahangra, hiszen előfordulhat, hogy valamilyen nőgyógyászati probléma áll a hátterében.

Az elhanyagolt akne nagyon csúnya hegeket tud okozni, aminek nyomait egy életen át viselik az arcon a páciensek – figyelmeztet Dr. Kovács Anikó. Amennyiben három éven túl is fennállnak a tünetek, sokkal nagyobb valószínűséggel maradnak hegek az arcon, épp ezért nagyon fontos az időben megkezdett kezelés. A hegek valamelyest a későbbiekben is csökkenthetők, ám nagyon hosszú és költséges folyamatról van szó, ami végül nem fog tökéletes eredményt hozni.

A mindenki által ismert miteszerek, melyek az akne alapjelenségei, még nem feltétlenül igényelnek bőrgyógyászati kezelést, ám ha begyulladnak, gennyel telt hólyagok, súlyosabb esetben ciszták és nodusok keletkeznek, ajánlott szakemberhez fordulni.

Az aknés tüneteket a táplálkozás is befolyásolhatja. A sok szénhidrát, illetve az olajos magvak fogyasztása ronthat a tüneteken, de a túlzott tejfogyasztás sem kedvez az aknénak. Bizonyos szteroid tartalmú gyógyszerek is fokozhatják a panaszokat, de akár a testépítésnél használt különböző hormonszármazékok is kiválthatnak aknét – figyelmeztet a szakember.

A tünetek súlyosságától függ, hogy milyen kezelést alkalmaznak. Több dolgot is figyelembe vesznek, a többi között például az évszakot, az állapot súlyosságát és az egyéb társbetegségeket, az esetelegesen fennálló várandósságot. Általában valamilyen helyi kezeléssel kezdenek, de gyakori hiba a páciensek részéről, hogy nem hagynak elég időt, nagyon gyorsan váltogatnak egyik terápiáról a másikra – figyelmeztet a bőrgyógyász. Néhány napos használat után ne várjuk, hogy rögtön elmúlnak a tünetek, nagyjából két hónap alatt lehet megítélni, hogy hatásos-e az adott terápia. Amennyiben a helyi kezelés nem elég, jön az antibiotikumos kiegészítés, ami több hónapos gyógyszerszedést jelent.

Ha ez sem hoz eredményt, akkor léteznek bizonyos gyógyszerek, amik végérvényesen meg tudják szüntetni ezt a folyamot, azonban ez egy hosszútávú, közel egy éves terápia – hangsúlyozza a bőrgyógyász, hozzátéve, hogy már pár hónap elteltével is lényeges javulás látszik, ahhoz viszont, hogy ne csak egy átmeneti hatásról beszéljünk, fontos, hogy nem szabad idő előtt abbahagyni a szedését. Mivel ez egy elég erős gyógyszer, rendszeresen kell kontroll és laborvizsgálatokat végezni tette hozzá. A gyógyszer mellett bizonyos mellékhatások, például bőrszárazság, szájszárazság biztosan megjelennek, egyéb mellékhatások viszont jóval ritkábban fordulnak elő. Várandósság esetén a gyógyszer szedése szigorúan ellenjavallt. Tinédzserkorban viszont a folyamat kiterjedt tünetek esetén sem igényel kivizsgálást. Dr. Kovács Anikó hozzátette: havonta legalább egy kozmetikai kezelést felnőttek és kamaszok esetében is célszerű beiktatni, amivel szintén javíthatók a tünetek, kevesebb gyulladt terület keletkezik az arcon.

 

Forrás : Semmelweis.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!