Országos, online bőrgyógyászati ellátás indult

Forrás: Szent János Kórház
Megkezdte a gyermekek országos ingyenes online bőrgyógyászati ellátását a Szent János Kórház Budai Gyermekbőrgyógyászati Központjának 3 tapasztalt gyermekbőrgyógyász főorvosa.

Orvosi tevékenységüket a „MedInnoScan Bőrgyógyászati Strukturált Távleletező Rendszer” segítségével végzik. A szolgáltatásnak köszönhetően a 18 évesnél fiatalabb bőrbeteg gyerekek, szüleik segítségével az okostelefonokra telepíthető „MedInnoScan” nevű applikáción keresztül kérhetnek segítséget.

„A járvány első hullámában fogalmazódott meg az igény a személyes vizitek hirtelen csökkentésével az online ellátásra, ekkor gyorsan tudtunk reagálni, és e-mailes rendszeren keresztül tettünk meg mindent, hogy ne maradjon ellátatlan gyermek. Mivel manapság mindenki rendelkezik mobiltelefonnal, a második hullámban adódott számunkra ez az applikáción keresztüli, a személyes adatokat biztonságosan kezelő kapcsolat. A MedInnoScan alkalmazásban az elérhetőség, a gyorsaság és a biztonságosság is megvalósul a bőrbeteg gyermekek ellátásában” – mondta Dr. Asbóth Dorottya, a Budai Gyermekbőrgyógyászati Központ főorvosa. „Így nem kell személyesen találkoznia a páciensnek és az orvosnak, a szülőknek nem kell a gyermekeiket az orvosi rendelőbe behozni, kockáztatni a közlekedéskor vagy a váróteremben az esetleges fertőződést. Amennyiben a kapott adatok alapján a teljes diagnózishoz személyes vizsgálat szükséges, az időpontra való érkezéssel elkerülhető a zsúfoltság is. A mobiltelefonos alkalmazás egyértelműbb az e-mailes rendszernél, mivel fontos és kapcsolódó adatokra is rákérdez, a páciens azt kitölti, így nekünk, orvosoknak jóval könnyebb dolgunk van, elkerüljük a többszörös levélváltást.”

Az alkalmazás segítségével a gyermek bőrtüneteiről fényképet kell készíteni, majd az érvényes TAJ-szám megadását követően a kérdőívben feltett kérdésekre válaszolni, és ezek alapján a Budai Gyermekbőrgyógyászati Központ bőrgyógyászai személyes találkozás nélkül tudják diagnosztizálni a bőrbetegséget. A diagnózist és terápiás ajánlást tartalmazó leletet a szülő e-mailben kapja vissza, akár néhány órán belül is, de legkésőbb három nap alatt, az eset bonyolultságának függvényében. Amennyiben indokolt, e-receptet is ír az orvos, mely a beteghez legközelebb eső patikában, a lelet megérkezése után ki is váltható. Ily módon csak a szükségesnek ítélt esetekben kell a bőrgyógyászati rendelésen megjelenni, minimalizálva a Covid19 vírusfertőzés és -terjesztés kockázatát.

A telefonos applikációt fejlesztő MedInnoScan Kft. egy magyar, orvosi diagnosztikai mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó startup cég. Vezetője, a Harvard Egyetemen végzett Szoldán Péter 2012 óta foglalkozik mesterséges intelligenciák fejlesztésével. A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel folytatott, krónikus sebek állapotát meghatározó mesterséges intelligencia fejlesztési projekthez használták azt a fényképkészítő és -feltöltő alkalmazást, melynek gyors átalakítása lehetővé tette, hogy az online bőrgyógyászati rendszer megszülessen. A krónikus sebes kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozza, az NKP program „B” alprogramjában.

A teledermatológia ötlete Dr. Bánvölgyi Andrástól, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyász orvosától származik, aki két éve vesz részt az említett krónikus sebekkel kapcsolatos kutatásban. A tavasz folyamán a Klinika orvosai több mint tízezer beteget láttak el az online bőrgyógyászati applikáción keresztül.

A felnőtt és gyermekkorú betegek számára magánellátásban is rendelkezésre áll a rendszer a teledermatology.hu honlapon, ahol online bőrgyógyászati leletezést vásárolhatnak a rendszerhez csatlakozott, komoly szakmai tapasztalattal rendelkező magánbőrgyógyászoktól is.

Forrás: Szent János Kórház

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!