10 éves a Szimpatika

2018. 09. 23.
|
2008 szeptemberében jelent meg először a Szimpatika magazin. Tíz év nagy idő, pláne egy sajtótermék életében, mi is többször átalakultunk, megvastagodtunk, lettek új témák, új rovatok, igyekeztünk mindig olvasóink kéréseihez, elvárásaihoz igazodni. Jubileumi számunkban megjelent cikkünk első részében bemutatkozik a szerkesztőség.

Tíz év nagy idő, pláne egy sajtótermék életében, mi is többször átalakultunk, megvastagodtunk, lettek új témák, új rovatok, igyekeztünk mindig olvasóink kéréseihez, elvárásaihoz igazodni. Amikor elhatároztuk, hogy a szokásostól eltérően, egy kicsit személyesebb születésnapi számmal rukkolunk elő, arra kértem szerzőinket, hogy osszanak meg olyan élményeket az olvasókkal, amik a Szimpatikához kötődnek. Ezeket olvashatják alább.

Munkatársaink, a teljesség igénye nélkül ( jobbról balra): Tóth-Kiss Anna, Mészáros Balázs, Kaltenecker Tamás, Novák Péter, Gergely Réka, Szentkuty Nikolett,Szonda Bálint, Küttel Dávid, Pótor Kata, Tompa Diána, Kalmár András

Kalmár András

főszerkesztő

Hadd meséljek én is egy kicsit, méghozzá a hozzánk érkező levelekről. Az elmúlt tíz évben ugyanis nem csak ötleteket, kéréseket, és persze kvízjátékunk megfejtését juttatták el hozzánk olvasóink, de rengeteg... hm... mondjuk úgy, különleges levelet kaptunk. Volt például egy úr, aki több tíz oldalnyit írt, nemcsak vízszintesen, de keresztbe-kasul, jobbról balra, alulról fölfelé, ráadásul az irományt telis-tele ragasztotta kolléganőink Szimpatikából kivágott fotóival. Amikor megláttam, először az amerikai sorozatgyilkosos filmek jutottak eszembe, de aztán kisilabizálgatva a sorok értelmét, rájöttem, hogy a szerző üzenete, amelyben szó esik Buddháról, Attila kardjáról, a templomosokról, és a Turáni Titokról, inkább Dan Brown ihletésű, mintsem hogy aggódnom kellene a kollégák biztonságáért. Aztán volt olyan kedves levélírónk is, aki pénzt követelt, valami homályos indokkal, és persze többen próbáltak ismerkedni is egy-egy magányosnak vélt riportalanyunkkal, vagy szerzőnkkel, volt aki még képet is küldött magáról.

De hála az égnek, rengeteg segítő szándékú felajánlás is érkezett hozzánk, amikor szociálisan érzékeny témákról, civil szervezetekről, vagy nehézségekkel küzdő családokról számoltunk be. Az egyik legmeghatóbb ilyen levél az USA-ból, Virginia államból érkezett, ahol biztosan nincs Szimpatika gyógyszertár, így csak találgathattunk, hogy került egy friss lapszámunk az ott élő Piroska néni kezébe. Piroska nénit nagyon meghatotta Polgár Teréz Eszter cikke, amely egy sérülteket gondozó alapítványról szólt, ezért levelében arról érdeklődött, hogyan tudná támogatni őket. Sőt, a küldeménybe megcímzett válaszborítékot is tett, amelyben ott lapult alufóliába csomagolva két egydolláros bankjegy. Bélyegre.

Még mielőtt átadnám a stafétát, hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy bemutassam azokat a munkatársainkat, akik ugyan nem szerzőink, de nélkülük mégsem kerülhetne hónapról-hónapra a Szimpatika magazin az Önök kezébe. Tóth-Kiss Anna kolléganőnk gondoskodik a hirdetők kéréseiről, egyben sasszemű lektora is a lapnak, ő észreveszi, ha elbotorkál egy vessző, és visszaterelgeti a tagmondatok közé, nemkülönben Szonda Bálint, aki az újság és a honlap dizájnját tartja kézben, ráadásul ő is tördeli a magazint, és Annával együtt gondozza a szövegeket. Ők már az első, tíz évvel ezelőtti magazin születésénél is ott bábáskodtak, ahogyan Jámpa Kriszta is a kezdetektől a csapat tagja, először csak hangja, majd arca is lett reklámjainknak. Gergely Réka kolléganőnk a számok és táblázatok számomra átláthatatlan dzsungelében vág macsétájával széles ösvényt, de emellett Facebook oldalunk legfőbb gondnoka. Kaltenecker Tamás gyártásvezetőnk szinte minden Szimpatika gyógyszertárban járt már, – pedig közel 400 van az országban –, ráadásul ő az, aki koordinálja azt a nem kis feladatot, amelynek célja, hogy a nyomdából a Szimpatikákba jusson a lap – méghozzá környezetkímélő módon, együtt a gyógyszerszállítmányokkal. Bényi Péter és Mészáros Balázs a mozgóképért felelős kollégáink, szerkesztő gyakornokunk Macher Bori pedig igazi mindenes, ha kell, filmet vág, ha kell, honlapot szerkeszt, ahol tud, segít, és elvitathatatlan érdeme, hogy amíg postai úton is be lehetett küldeni kvízünket, addig közel 100 000 borítékot bontott ki egy évben. Rajtuk kívül még a Szimpatika program számos munkatársa gondoskodik arról, hogy Önök minden hónapban olvashassák a magazint.

A többiek pedig meséljenek magukról!

 

Szentkuty Nikolett

felelős szerkesztő

Ha össze kell gyűjtenem a magazinhoz köthető legjobb pillanatokat, a nyeremények átadása biztosan dobogós helyezést érne el. Mindig feltölt, ha azt látjuk, hogy sikerült hatalmas örömet okoznunk egy-egy utazással vagy tárgyi nyereménnyel. Biztosan nem fogom elfelejteni, amikor néhány évvel ezelőtt egy hölgy tíz percen át felváltva ujjongott és sírt, amikor értesítettem, hogy egy tengerparti családi nyaralást nyert, és elmesélte, hogy ő még soha életében nem látta az Adriát... Vagy azt, amikor kerékpárokat adtunk át a szerkesztőségben, és a gyerekektől a nagymamákig mindenki mosolyogva tekert el a biciklikkel. Persze néha vannak meglepő reakciók is, például amikor valaki egyből lecsapja a telefont, mondván neki ne akarjunk eladni semmit, és csak harmadszorra jön rá, hogy tényleg játszott, mi pedig nem telefonbetyárok vagyunk... De ez sem tántoríthatja el a szerkesztőséget a játékos kedvtől, így szeptemberi magazinunkban egyből kétféle kvízt is találhatnak Olvasóink!

Felelős szerkesztőként annyi impulzus ér az írások által, amit valószínűleg csak kevesen tapasztalnak meg. Kifejezetten örülök, ha sikerül olyan témát feldolgoznunk, amit már régóta kérnek tőlünk az olvasók, vagy amikor olyasmit mutathatunk be, amiről egyébként kevés szó esik – ilyen e havi gyógyszerésztémánk, a férfiklimax is. A két legnehezebb feladat a határidők betartatása – erről és az ihlet megszületéséről mesél majd Sallai Ervin is néhány sorral lejjebb –, illetve a szövegek lerövidítése. Szinte mindenről lehetne sokkal hosszabban írni, ez gyakran meg is történik, de a terjedelmi korlátok miatt „szőrösszívűnek” kell lennem, és sokszor kegyetlenül kihúzni akár az eredeti cikk felét is. Általában sok fontos információ és érdekes rész is kimarad, de cikkeinket teljes terjedelmükben már elérhetik weboldalunkon. Ezért is biztatok mindenkit arra, hogy ha teheti, látogasson el a szimpatika.hu-ra, ahol sok egyéb érdekességgel is várjuk Olvasóinkat!

 

Tompa Diána

Amikor kiderült, hogy a 10 éves lapszám apropójából minden szerzőnek írnia kell egy a magazinhoz köthető emlékéről, kissé bajban voltam. Egyrészt mert én vagyok a legrövidebb ideje „Szimpatika szerző”, másrészt bevallom, ez idő alatt még senki nem ismert fel, kivétel az édesanyám, aki habár vitathatatlan előnnyel indult, de még így sem volt teljesen biztos benne, hogy én vagyok az, akit a magazinban lát...

Legtöbbször gyógyszerész vagy orvos interjút készítek, és mint jó hipochonder, bármilyen betegségről is essen szó, utána hetekig szentül hiszem, hogy én is abban szenvedek, mert a felsorolt tünetekből mindig akad olyan, amit a sajátomnak érezhetek. Ezért sajnáltam, hogy a mostani lapszámban szereplő férfiklimax témát nem én kaptam, hisz ez egyszer talán nyugodt maradhattam volna...

Majd megörököltem Karancsi Ildikótól a Mozdulj! rovatot, ahol végre semmilyen betegség nem leselkedett rám, rengeteg gyerekkori emlék viszont annál inkább. A sport szeretetét apukámnak köszönhetem, aki amellett, hogy óvodás korom óta focimeccsekre vitt hétvégi családi program gyanánt – így előbb tudtam a les szabályt, mint írni-olvasni –, azontúl mint családfő, kizárólagos tulajdonosa volt az egyetlen tévénk távirányítójának. És a péntek esték kivételével, amikor természetesen Dallast nézett a család, főképp sport ment, egyszer-egyszer Walt Disney-mesékkel megszakítva. (Igen, én az a generáció vagyok, aki nézte a Kacsameséket Antall József halálakor...)

Emiatt nagy várakozással, de ugyanekkora félelemmel vágtam bele a gyermekkori hőseimmel való interjúkba. A sydney-i olimpiát már saját elhatározásból néztem, és miután felettébb nagylelkűen iskolaszünetben tartják az olimpiát, így megtehettem, hogy nem nagyon mozdultam el a televízió elől, nyár ide vagy oda. Egy kivételtől eltekintve, amikor Igaly Diána lőtt. Édesapám szabálya szerint, fontos sportesemények esetén nem megy sehová a család, de ez esetben kivételt kellett tennünk, és internet híján, rádión hallgattuk a közvetítést, így az örömujjongás és az „én előre megmondtam” hangjai is az autóba szorultak. Már akkor is nagyon szerény és alázatos sportolónak tűnt, de miután interjúztam vele, ez még inkább nyilvánvalóvá vált számomra. Mint ahogy a párbajtőrvívó Nagy Tímea esetében is, aki olyan természetességgel beszélt a sportsikereiről, mintha legalábbis két olimpiai aranyérem minden magyar háztartás alapfelszereltségéhez tartozna. Miután az interjúban elmondta, hogy minden nap hajnali négykor kel, hogy mielőtt a gyerekek felkelnek, még tudjon edzeni, elkönyveltem szuperhősnek, ezzel gyorsan felmentve magamat, hogy nem lusta vagyok, csak ember...

 

Novák Péter

Aki hallja, adja át! Avagy olvassa; talán a legerősebb szerzői élmény egy évtized távlatában a mindenhol, s mindenkor tapasztalt olvasói ragaszkodás. Megható, sőt megrázó – patikákon innen és túl – érezni, hogy nincs hiábavaló szó, leírt gondolat. Volt, aki az utcán állított meg, mások büszkén mutatták az évfolyamokra visszamenőleg archivált lapszámokat, s bizony volt gyógyszerész, ki időt és fáradtságot nem kímélve bocsátkozott hosszas hitvitába szerény személyem azonosítása után.

Úgy tűnik, Gutenberg galaxisa még mindíg felfedezőkre vár, ellenére a digitális média térnyerésének! Bár... Ha el nem szúrjuk, fogpiszkáló lesz végül a világ a megannyi online véleményvezér elmebaltája alatt, mikor nem a tollnak, s papírnak maradandó felelőssége, hanem néhány lendületből leütött karakter dönt, akár életről, halálról is. Immáron megosztott tartalmak osztanak meg össze- és hozzátartozókat, önkényes kiemelések emelnek ki, hurcolnak meg, s tesznek tönkre másokat, vírusként terjednek a konteónak becézett beteges összeesküvés-elméletek, hogy végül egy twitter bejegyzés élesítse majd tomahawk-rakétáit a kollektív elmebajnak. Like?

Hát nem. Nyugtassuk meg hírmorzsákon hizlalt rosszabbik énünket, s örüljünk annak, ami van! Például ez a maga nemében teljességre törekvő magazin. Nekem elhihetik, oldalait nem a tűzőgép fűzi össze egy évtizedes mélységben, hanem az említett felelősség.Tíz év hév, azaz lelkesedés, odaadás, akarat, szorgalom, közlési vágy – fogalmak, mikről nem feledkezhettünk meg, hogy meg ne feledkezzünk Önökről. Önök se tegyék hát velünk; lapozzunk tovább, együtt!

Cikkünk itt folytatódik

 

Apaszemmel és Anyaszemmel rovatunk szerzőinek visszaemlékezéseit is elolvashatják, Küttel Dávid ittSzonda Györgyi pedig itt emlékezett vissza az elmúlt 10 évre.

Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el