Először ültettek be rekeszizom-pacemakert Magyarországon

2018. 07. 10.
Folyamatos gépi, éjszakai lélegeztetésre szorult az az 5 éves kisfiú, akin először hajtottak végre Magyarországon úgynevezett rekeszizompacemaker-beültetést. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, az innovatív beavatkozás, amellyel a gyermeken segítettek, Európában is ritkaságszámba megy.

Dr. Merkely BélaDr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, az egyetem klinikai rektorhelyettese arról beszélt, hogy a kisfiú azóta jól van, légzése szabályos és folyamatos. Amint arról Dr. Lódi Csaba, a klinika Intenzív Terápiás Osztályának vezetője, a gyermek kezelőorvosa beszámolt, a gyermek egy ritka, veleszületett betegségben szenvedett, melynek egyik tünete, hogy alváskor leállt a légzése, ám a Dr. Kálmán Attila gyermeksebész által elvégzett beavatkozásnak köszönhetően már lélegeztetőgép nélkül is tud levegőt venni.

Az orvoslásban használt tudás másfél-kétévente megduplázódik, és ez a hatalmas fejlődés az, amely újabb és újabb lehetőséget ad arra, hogy a betegeken segítsenek – emelte ki Dr. Merkely Béla. Az egyetem rektora hozzátette, a Semmelweis Egyetem az orvosképzés zászlóshajójaként különösen fontosnak tartja az innovációt, így azt is, amikor egy új műtéti módszert bevezetnek a mindennapi gyakorlatba. Az új operációs eljárás azután beépülve az oktatásba, újabb innovációhoz vezethet, amely végső soron a betegellátást gazdagítja majd tovább – emelte ki az egyetem rektora. A most alkalmazott műtéti eljárás nemcsak idehaza tekinthető újdonságnak, hanem Kelet-Közép-Európa más országaiban is ritkaságszámba megy. Külön örvendetesnek nevezte, hogy egy kisgyermeken tudtak segíteni ezzel a módszerrel.

Dr. Szabó AttilaDr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a klinika igazgatója elmondta: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika hazánkban az első, Európában a negyedik legrégebbi gyermekgyógyászati intézmény, amely kezdetektől helyet adott az innovatív beavatkozásoknak, kutatásoknak, és ezek betegellátásban való megjelenésének. Hozzátette, a klinika élharcosa annak, hogy a legújabb módszereket a betegeknél is minél előbb alkalmazzák. Mint ismertette, jelen esetben egy olyan eszközről van szó, amelyet a külföldi útja miatt távollevő Dr. Kálmán Attila, a Gyermeksebészeti Osztály vezetője ültetett be egy veleszületett betegségben szenvedő 5 éves kisgyermeknek, úgynevezett kulcslyuksebészeti eljárással. Utóbbi azért különleges, mert új eszközök beültetése során első alkalommal általában nyílt operációs technikát alkalmaznak, Dr. Kálmán Attila azonban vállalkozott arra, hogy a legkisebb beavatkozással járó eljárással hajtsa végre a beültetést.

Dr. Szabó Attila elmondta, a gyermeknek olyan ritka betegsége van, amelynek lényege, hogy a központi idegrendszer légzőközpontja nem működik megfelelően, ezért alvás közben leáll a légzése. Az új eszköz az egyik legfontosabb légzőizmunkat, a rekeszizmot rendszeresen, periodikusan stimulálja, és ezzel lehetővé teszi azt, hogy a gyerek önállóan lélegezzen, így a beteg nem lesz lélegeztetőgéphez kötve, ami jelentős életminőség-javulást jelent számára. A klinikaigazgató kiemelte, a jövőben is azon lesznek, hogy elérhetővé tegyék a legmodernebb diagnosztikai és terápiás módszereket a betegeknek.

Dr. Lódi Csaba, a beteg kisfiú kezelőorvosa, a klinika Intenzív Terápiás Osztályának vezetője mutatta be az új eszköz működési elvét. Mint ismertette, a rendszer alkotóelemei a rekeszidegre beültetett stimuláló elektróda, a bőr alatti szövetben elhelyezett rádiójelvevő valamint a külső egység (jeladó vezérlő és antenna). A vezérlő külső egységhez csatlakoztatott kétoldali (a rekeszidegnek megfelelően) antenna továbbítja a bőrön keresztül a rádiófrekvenciás jelet a bőr alá beültetett vevőnek, amely azokat elektromos impulzussá alakítva a rekeszidegre továbbítja. A rekeszideg ingerlésekor a rekeszizom összehúzódik, a tüdőben kialakuló negatív nyomás hatására belégzés történik.

Hodruszky Csaba, egy műtétre váró kislány édesapja elmondta, 6 éves gyermekéről születésekor kiderült, hogy nem vesz levegőt, akkor került be ide a klinikára, az első két hónapot az intenzív osztályon töltötte. A gyermeknek egy ritka genetikai betegsége van, amely miatt folyamatos gépi lélegeztetésre szorul, jelenleg is csak így kap levegőt. Amint azt az apa elmondta, a kislányt egyéves kórházi kezelés után tudták csak hazavinni, azóta is lélegeztetésre szorul alvás közben. Négyéves korában hosszadalmas szervezéssel sikerült elérni, hogy óvodába járhasson, melynek feltétele volt, hogy intenzív szakápoló is állandóan a közelében legyen, aki az esetleges krízishelyzeteket képes kezelni. Az óvodából ebéd után hazajön, hogy aludhasson. A gyermeknek emiatt sok elmaradása volt, amelyeket speciális fejlesztésekkel próbálnak pótolni. A kislánynak körültekintő bánásmódra van szüksége, emiatt sok olyan élményből – strandolás, úszás – kimarad, amelyek a kortársai számára örömet okoznak. Elmondta, várják, hogy a kislány is átessen a beavatkozáson, hogy végre önállóan tudjon lélegezni.

 

Forrás : Semmelweis.hu (Kele Tímea)
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!