A helyes fültisztításról

2017. 02. 20.
Jót tesz-e a fülünknek, ha pálcikával tisztogatjuk, netán cseppekkel, olajokkal, spray-kkel gondokosunk a tisztaságáról? Dr. Vass Zoltán fül-orr-gégészt kérdeztük a témáról.

Mi a fülzsír szerepe a szervezetben?
A fülzsírképződés természetes folyamat a szervezetben: a fülzsír tartja puhán a hallójáratot, és védelmet is biztosít számára. A fülzsír a külső, porcos helyeken termelődik, és ahogy az ember rág, mozgatja az állkapcsát, kifelé sodródik. Vagyis a hallójáratból egy öntisztulási folyamat során ürül – éppen ezért nem is kell hozzányúlni. A problémát az okozza, hogy a táplálkozásunk megváltozott, mást eszünk, mint régen, több mérget viszünk be a szervezetünkbe, és több salakanyag is termelődik a testben. Mivel sokszor nem ürül megfelelően a fülzsír, az emberek elkezdik piszkálni, tisztogatni, a gyártók pedig kapva kapnak az alkalmon, és minden vackot eladnak nekik a pálcikáktól kezdve az olajokon át egészen a spray-kig. Ezek azonban majdhogynem feleslegesek, sőt, károsak is lehetnek.

Miért?
Mert a fültisztító pálcikával például azt értjük el, hogy beljebb nyomkojduk a zsírt a hallójáratba, amitől ez az alapból vékony réteg összetorlódik, majd bedugul a hallójárat. Ami egy hajlékony cső, és ha megérintjük a falát, könnyen begyullad. Vagyis csak súlyosbítjuk a bajainkat. Bőven elég néha-néha egy-egy csepp babaolajat juttatni a fülbe, ami feloldja a zsírt. Ha viszont felgyűlt a sok zsír, és eldugítja a hallójáratot, jobb, ha szakember veszi ki.

És akkor mihez kezdjen az, akinek mondjuk több fülzsír termelődik, és viszkető, kellemetlen érzést okoz?
Amennyiben viszketés jelentkezik, már valamilyen gyulladásról beszélünk. Egy beszáradt fülzsírdugót nem tudunk házilag kiszedni a hallójáratból, és a szervezet sem tudja kilökni magából, ráadásul ha fültisztítót használunk, megduzzad a hallójárat, és tényleg teljesen eldugul. A beszáradt zsír pedig feltörheti a hallójáratokat, és nagyon jó táptalajt biztosít a baktériumoknak is. Emellett ebben a savas közegben rengeteg gomba is megtelepszik, és az így kialakult gombás hallójárat-gyulladások már tényleg nagyon viszketnek. Amit persze a beteg még jobban vakar, és ettől krónikus, ekcématózus fülgyulladás alakul ki.

Mitől függ, hogy kinek mennyire zsírosodik a füle?
Egyfelől alkati, másrészről táplálkozási kérdés. Azelőtt elsősorban magvakkal, bogyókkal, zöldségekkel táplálkozott az ember, és ezeket a szénhidrátokat főleg nyálban, lúgos közegben emésztettünk meg, a fehérjéket pedig savas enzimek segítségével. Ma azonban összekeverjük a kettőt, amitől rothad, erjed bennünk az étel, és felgyülemlik a sav, amitől a szervezet meg akar szabadulni, méghozzá számos módon: légzéssel, vizelettel, szájszaggal, fülzsír formájában. Akinél fokozott a fülzsírtermelődés, annak jellemzően sok sav van a szervezetében, éppen ezért gyakori, hogy akiknek sok a fülzsírja, azoknál rendszerint szájszag, fokozott izzadás, fogkőképződés és gyomorpanaszok is jelentkeznek. A bőrön keresztüli savkiválás pedig számos betegséget okozhat. A savas állapot a gombák, penészgombák, baktériumok hívójele. Többek között megjelenik az említett fülgomba is. Ilyenkor a táplálkozáson kell változtatni, jellemzően minél több zöldséget kell fogyasztani, és az sem mindegy, mit mivel eszünk. A fehérje és a finomított szénhidrátok összekeverése például nem egészséges: ne rizzsel, burgonyával, tésztával együk a húsokat, hanem zöldségekkel.

Szintén megoszlanak a vélekedések arról, mennyire egészséges vagy egészségtelen vízzel öblíteni a hallójáratot.
Igyekezni kell elkerülni, hogy sok víz jusson a hallójáratba. Ha egy kicsi belekerül, az nem gond, hiszen ki lehet rázni, ha azonban eleve zsíros a közeg, onnan már nehezebben távozik, és belepang, belerohad. A hallójárat sima hámos felszíne ezután lehámlik, és megnyílik az út a szövetek felé. Ugyanígy nem ajánlott a fület szappannal és tusfürdővel, tehát lúgos kémhatású anyagokkal sem tisztítani, ebben az esetben ugyanis a természetes savas köpenyt is eltávolítjuk. A gyakori fülmosás ezért fokozott fülzsírtermelődésre hajlamosít. A védekező réteg károsodik, a mechanikus tisztítás hatására pedig kórokozók jutnak a bőrrétegek közé. Ezek a kis sérülések fülváladékozáshoz is vezetnek – ez szintén kifejezetten jó táptalaj a baktériumok, gombák számára.

Mi a véleménye a fülspray és a fülgyertya használatáról?
Sajnos a fülspray-kkel inkább ártunk, mint használunk magunknak, mert a folyadék hatására megduzzad a fülzsír és a még meglévő rések is eldugulnak, így romlik a hallás. A nedves, felázott fülzsír áztatja a hallójáratot, ami fájdalmas hallójárat-gyulladást eredményez. A fülgyertya pedig nagyon sok fülbetegség okozója lehet. Mikroszkóppal jól látható, hogy a meleg viasz kezedben permetszerű lerakódást okoz a dobhártyán és a hallójáraton. Később ez a viaszréteg megvastagszik, lezárja a dobhártya és a hallójárat szellőzését, ami fülgyulladáshoz vezet.  Ennek viaszrétegnek az eltávolítása nagyon nehéz, ezért a fülgyertya használatától tartózkodjunk.

Forrás: mypin.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!