Az időskori halláscsökkenés kezelése

Forrás: Fül-orr-gége Központ
A halláscsökkenés a kor előrehaladtával gyakrabban fordul elő, ilyen esetben fontos utána járni és a problémát kezeltetni. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, miként lehet megállapítani, hogy valóban a hallókészülék jelenti-e a megoldást.

A hallás folyamata

A hang a fülkagylón keresztül érkezik a fülbe, majd a hallójáraton, dobhártyán és hallócsont láncolaton végig haladva eléri az utolsó hallócsontot, a kengyelt. Ehhez szorosan kapcsolódik az ún. stapedius izom, amely megmozgatja a belső fülben lévő folyadékot, ezáltal mozgásba hozza az ott lévő szőrsejteket. A szőrsejtek a hanghullámokat átalakítják elektromos impulzusokká, ami a hallóidegen keresztül bejut az agykéregbe. Az agy az elektromos impulzust feldolgozza hangingerként, információként.

Az időskori halláscsökkenés okai

A hallás bonyolult folyamatában tehát nagyon fontos szerepet játszanak a belső fülben, a csigában lévő szőrsejtek. Az időskori halláscsökkenés kiváltó oka lehet ezek károsodása is. A probléma rendszerint 65 év felett jelentkezik, előfordulása 75 év felett még gyakoribb és rendszerint mindkét fület érinti.

Az időskori halláscsökkenésnek persze egyéb okai is lehetnek. Összefügghet például meglévő betegségekkel, például magas vérnyomássalés cukorbetegséggel is, de egyéb fül-orr-gégészeti elváltozások, például a hallócsontocskák csökkent működése is szerepet játszhat a megjelenésében.

Késleltetni az időskori halláscsökkenés kialakulását a hangos zajnak kitett idő csökkentésével, valamint a fülvédő használatával lehet. Az életkorral összefüggő halláskárosodást azonban teljes mértékben megakadályozni nem lehetséges.

Ezért fontos mielőbb felismerni

Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a rizikócsoportba tartozó korosztályban ajánlott a hallás vizsgálata, mivel az időskori halláscsökkenés fokozatosan alakul ki és emiatt gyakran későn kerül felismerésre. Az érintett személy kezdetben csak hangosabban hallgatja a zenét, majd háttérzaj mellett nehezen érti a beszédet, később pedig már a hozzá közel állók hangját sem hallja jól.

Idősebb korban a hallásvesztés ezért tovább növeli a szociális izoláció kockázatát, a társas kapcsolatok hiánya pedig fokozza az elmagányosodás érzését. A kezeletlen halláscsökkenés emellett veszélyeket is rejt, hiszen a csengő, telefon vagy a forgalom zajai nélkül a mindennapi tevékenységek is kockázatot jelenthetnek az idős személy számára.

A halláscsökkenés kivizsgálása

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során olyan, idősebb korban gyakoribb problémát is kezelni tudunk, mint a fülzsírdugó, amely szintén átmeneti halláscsökkenést okozhat. Az orvos olyan egyéb elváltozásokat is felfedhet a fülben, melyek miatt romolhat a hallás, de műtéti úton vagy gyógyszerekkel kezelhetők. Bizonyos esetekben, például ha a halláscsökkenés hátterében a belső fülben lévő szőrsejtek károsodása áll, akkor hallókészülékre van szükség.

A halláscsökkenés kezelése tehát a kiváltó ok függvénye. Halogatni azonban nem érdemes, ne várjuk meg, míg a halláscsökkenés megnehezíti a mindennapokat!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!