Új módszerrel kezelhetik a stroke-ot

2015. 06. 27.
Szerző: Szimpatika
Az elmúlt években komoly előrelépéseket tettek az akut szélütés terápiájában. Ma már nemcsak vénás kezeléssel tudják eltávolítani a vérrögöt, hanem a combartérián keresztül is.
A szélütés megelőzésének és ellátásának aktuális kérdéseit vitatták meg a téma szakértői a Nemzetközi Stroke Konferencián Debrecenben. A stroke szakmai irányelv tervezetének frissítéséről döntöttünk, ez a következő három évre meghatározza a szakterület elvégzendő feladatait – jelentette be Csiba László, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke a Nemzetközi Stroke Konferencia pénteki sajtótájékoztatóján.

A professzor kifejtette, hogy az elmúlt években jelentősen fejlődött az akut szélütés terápiája, ma már nem csak vénás kezeléssel tudják eltávolítani a vérrögöt. - A vénás kezelés szűk időkorláthoz kötött, mivel a stroke bekövetkezésétől számított 3-4,5 órán belül el kell végezni, de az új technológia, a combartérián keresztül végzett mechanikus agyi vérrög-eltávolítás 6-8 órán belül is elvégezhető. Ugyanakkor ez a kezelés meglehetősen költséges, az egyszer használatos műszer egymilli ó forintba kerül, és megfelelően képzett szakemberekre is szükség van, akik a nap 24 órájában az év minden napján el tudják végezni a beavatkozást – magyarázta Csiba László.


Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke elmondta: a szélütés népbetegség Magyarországon, 180-200 ezer ember szenved stroke-ban, s jelentősen nő a betegek száma: 45-50 ezer új esetet regisztrálnak évente. A szakember szerint a legnagyobb probléma, hogy nem ismerik fel a stroke tüneteit. - Ha bárkin azt vesszük észre, hogy félrehúzódik a szája, lezsibbadnak, lebénulnak az egyik oldali végtagjai és elakad a beszéde, akkor azonnal hívjunk mentőt, ne a házi orvoshoz menjünk. Ilyenkor nem szabad vesztegetni az időt, ugyanis a vérrögoldó kezelést csak 3-4,5 órán belül lehet elvégezni – figyelmeztet Bereczki Dániel.

A Magyar Stroke Társaság elnöke hozzátette: a klinikai feltételek adottak, az ország 37 stroke-centrumában felkészült orvosok várják a betegeket, és a mentők is tudják, hogy melyik a legközelebbi centrum.

Natan Bornstein, a World Stroke Organisation alelnöke szerint példaértékű az a munka, amit a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján végeznek: miközben világszerte 3-5 százalékos a vérrögoldó kezelési arány, addig a debreceni stroke-központban 16 százalékos. - Fontos, hogy a tudáshoz megfelelő infrastruktúra is párosuljon, hiszen a stroke ellátása szinte már a kórházi kezelés előtt megkezdődik. A komplex stroke-központokban radiológus, neurológus és idegsebész is rendelkezésre áll, így bármelyik típusú beavatkozást el tudják végezni – tájékoztatott Natan Bornstein.

A szakember kiemelte: napjainkban a szélütés okoz leggyakrabban rokkantságot, ezért olyan országos stroke-rendszert kell kialakítani, amely már a rehabilitációt is tartalmazza. - A halálozási arány csökkentése mellett, a legfontosabb cél, hogy minél több szélütésen átesett tudjon visszatérni a munka világába. Az újfajta kezeléseknek köszönhetően a betegeknek 50 százalékkal több esélye van, hogy rendes életet éljen – hangsúlyozta Natan Bornstein.

Forrás: weborvos hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!