Így kerülheti el a rosszullétet a repülőn

2015. 06. 25.
Szerző: Szimpatika
Egy repülőút során sokkal nagyobb a különböző megbetegedések, megfázás kockázata, mint egyébként. Fontos, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyen, hiszen ha útközben megbetegszik, az a vakációt is tönkreteheti. Most kiderül, hogy csökkentheti a betegségek kockázatát, illetve hogy kezelje az olyan problémákat, mint a füldugulás és a trombózisveszély.
Hidratáljon

Minél magasabban repül, annál vékonyabb a levegőréteg, és kisebb a páratartalom. Ez azt jelenti, hogy a szervezet kevésbé tud megküzdeni a különböző kórokozókkal. A száj-és orrüreg kiszárad, és a nazális rendszer működési hatásfoka ilyen esetben jelentősen csökken.

Tartsa az orrát és torkát nedvesen azzal, hogy sok folyadékot fogyaszt repülés előtt és alatt is. Ezzel, illetve sós orrspray vagy egyéb orrnedvesítő használatával növelheti a szervezet védekezőképességét!


Repülőgépen felszolgált ételek

A repülőgépen felszolgált ételek kihagyása az egyik biztos módja a betegségek elkerülésének. Az élelmiszerekhez köthető megbetegedések aránya a repülőgépen felszolgált ételektől jóval magasabb, mint gondolná. Egy átfogó, élelmiszerbiztonsági vizsgálat során a repülőn felszolgálásra váró ételekben hangyákat, legyeket, csótányt és kőtörmeléket ugyanúgy találtak, mint listeria baktériumot.

Ha mégsem szeretné kihagyni repülés közben az étkezést, csak akkor fogyassza azt el, ha a felszolgált étel tűzforró, és/vagy minden egyéb élelmiszer külön, eredeti, jól záródó csomagolásban van.

Kerülje a beteg utasokat!

Ezt nem mindig egyszerű kivitelezni, ám ha nem akar repülés közben megbetegedni, kerülnie kell azokat az utastársait, akik köhögnek, tüsszögnek. Kutatások szerint, ha két ülésnél vagy sornál közelebb van a fertőző személyhez, nagy valószínűséggel elkapja annak betegségét. Az egyik dolog, amit ilyenkor tehet, – bár mint említettük, ez nem mindig kivitelezhető - hogy átkéri magát egy másik, szabad helyre.

A másik lehetőség, hogy arcmaszkot visel. Amennyiben ez sem áll rendelkezésére, a legtöbb, amit tehet, hogy megpróbálja növelni az önök közötti távolságot azzal, hogy hátradönti a székét.


Használjon kézfertőtlenítőt!

A repülőgépek levegőjének összetétele olyan, hogy a légúti megbetegedésekért felelős vírusok akár 3 óránál is tovább életben maradnak a felületeken. Ha úgy érzi, nagyobb a veszélye annak, hogy elkap valamit, mint a kellemetlenségérzete a csodálkozó tekintetektől, nyugodtan használjon kézfertőtlenítő gélt vagy fertőtlenítő törlőkendőt az ülése és környékének (asztaltálca, tv képernyő, konzol, karfa, övcsat, stb.) megtisztítására.

Fülbajok

Sokan szenvednek olyan mértékű füldugulástól a repülőgép kabin légnyomásának változásakor, ami akár fülfájással, csökkent hallással és szédüléssel is járhat. Ennek oka, hogy a nyomásváltozás hatására az egyensúly a fülkürtben (ami a fül és az orr közötti kapcsolatot jelenti) megbomlik. Megelőzésére nyeljen és/vagy kortyoljon nagyokat, esetleg próbáljon meg nagyot ásítani. Egy pici kattanást fog érezni a füleiben, mikor minden ismét a normális kerékvágásba kerül.

Mélyvénás trombózis

A mélyvénás trombózis valós kockázat azon utasok számára, akik hosszú ideig ülnek egyhelyben. Különösen a hosszú, transzatlanti járatokon nagy a trombózis kialakulásának veszélye, mely során (leggyakrabban) a combban és a lábszárban vérrög képződik, ami súlyos esetben a vérárammal a tüdőbe juthat, tüdőembóliát és halált okozva.

A mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata csökkenthető, ha külön erre kifejlesztett kompressziós harisnyát visel a repülőút alatt, illetve rendszeresen feláll és tesz egy kört a gépen.

Emellett ajánlatos félóránként- óránként egyszerű, az alsó végtagok izomzatát megmozgató, trombózis megelőzésére szolgáló gyakorlatokat is végezni (pl. hajlítsa be a lábujjait, mintha egy képzeletbeli kavicsot tartana, majd nyújtsa ki őket). Fontos a bő folyadékfogyasztás, mivel ezzel segíthetjük a vér felhígulását (a hígabb vér nehezebben rögösödik). Azonban a szervezetet dehidratáló kávé és alkohol fogyasztása szigorúan tilos a trombózisveszélyre hajlamos utasoknál!

Figyeljen arra, hogy kényelmes, szellős, ne szoros, szűk ruhában utazzon!

Ventillátor használata

Ön is általában elzárja az ülése felett található légbefúvót, mert az onnan érkező levegőt túl hidegnek és/vagy erősnek találja? Gondolja át újra!

Higgye el, jobban teszi, ha inkább egy plusz pulóvert vagy kardigánt visel, és hagyja a ventillátort működni, ha el akarja kerülni a repüléssel járó megbetegedéseket! A repülőgép légkondicionálója igazi mennyország a kórokozók számára, azonban az ülés felett található ventilátor levegője többszörösen szűrt, így tisztább is.

Ráadásul ennek légereje akár távolabbra is fújhatja Öntől beteg utastársa kórokozóit. Az influenzavírus terjedése a keringetés nélküli levegőben például olyannyira bizonyított tény, hogy a legtöbb járaton előírás, hogy a szellőztetőrendszer leállítását követő 30 percen belül az utasoknak el kell hagyniuk a gépet.

Amint látja, a repülőgépen való megbetegedés valós veszély – így már tudhatja, eddig miért lett náthás, beteg egy-egy repülőút után. Azonban egyszerű, és kis erőfeszítést igénylő lépésekkel nagymértékben csökkentheti a megbetegedés veszélyét, így biztosítva a felhőtlen, orrfolyás nélküli vakációt!

Forrás: WEBBeteg - CS. K., fordító; Eredeti forrás: allwomenstalk.com; Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!