Kit veszélyeztet a szén-monoxid-mérgezés?

2015. 03. 16.
Szerző: Szimpatika
Egyperces online kérdéssorral bárki felmérheti, hogy veszélyben van-e vagy sem. Érdemes időt szánni rá, mert a magyar lakosság 80 százalékát érintheti a szén-monoxid-mérgezés, a folyamatos CO-terhelés, és évente 10-15 ember emiatt veszti életét.
A szén-monoxid-mérgezés – köszönhetően a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap 2013. szeptemberi, katasztrofális végeredményű vizsgálata utáni közérdeklődésnek – slágertéma lett, mégis nagyon sok szervezet, amely hivatalosan foglalkozik az üggyel, láthatóan nincs képben, így félinformációkat, félrevezető felhívásokat tesz közzé - írja a Népszabadság Online.


A szén-monoxid-mérgezés mindig több okra vezethető vissza, sohasem nevezhetünk meg egyetlen bűnöst – szerepet játszhat a kazán, a kémény rossz állapota, az időjárási helyzet, például egy erős szél, a CO-riasztó hiánya, de legfőképpen a légellátás hiánya! Ez utóbbi a főbűnös az esetek 90 százalékában, mégsem történik említés róla a híradásokban. A Víz-, Gáz- és Fűtéstechnika szaklap ezért egy egyszerű, nyolc kérdésből álló gyorsteszttel segít abban, hogy bárki egy perc alatt eldönthesse, hogy veszélyben van-e.

A szén-monoxid-mérgezésekről sokféle statisztika látott már napvilágot, és ezek közös jellemzője az, hogy csak a nyilvánosságra került balesetekre fókuszálnak. Évente átlagosan 300 esetről, 200 sérültről, 10-15 halottról beszélnek. Ám a statisztikák hallgatnak arról, hogy mindenkit veszélyeztet a szén-monoxid, akinek nyílt égésterű tüzelőberendezés üzemel a lakóterében, azaz a magyar lakosság 80 százalékát! Ez a 8 millió ember mindennap kap egy dózis CO-t, ami miatt talán nem hívja a Katasztrófavédelmet, vagy nem megy orvoshoz, de folyamatos egészségkárosodást szenved!

Erre is szerette volna felhívni a VGF a figyelmet, amikor 2013 szeptemberében elvégeztette alapvizsgálatát, amelyben 11 CO-riasztóból 9-ről derült ki, hogy rossz. 2014-ben a szaklap újabb, ezúttal 13 készüléket felölelő vizsgálatot végzett – szintén lesújtó eredménnyel, majd a VGF adataira támaszkodva a Fogyasztóvédelem is elkezdte saját akcióit, amit azóta fokozódó erővel folytat.

A VGF már létező (megfelelt és meg nem felelt CO-riasztó készülékeket is tartalmazó) listája után tavaly ősszel a Fogyasztóvédelem is publikálta a vizsgálatain megbukott készülékeket, idén március folyamán pedig várható pozitív listájuk megjelenése is.

Forrás: Népszabadság Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!