A leggyakrabban használt gyomirtó káros lehet a méhekre

Rengetegen használják, de nagyon veszélyes lehet a hasznos rovarokra.

Egy új kutatás szerint a legelterjedtebb gyomirtó használata hozzájárulhat a méhpopuláció csökkenéséhez – számol be az IFLScience. Az Erick Motta, az austini Texas Egyetem munkatársa által vezetett csapat arra jutott, hogy a glifozát közvetett módon veszélyezteti a rovarokat.

A vegyszerről korábban úgy vélték, hogy nincs hatással az állatokkal, hiszen egy növényekben és mikroorganizmusokban megtalálható enzimet támad.

Az új vizsgálatban a csapat a mezőkön megtalálható glifozát-szintnek tette ki a méheket. A rovarokat festék segítségével meg is jelölték, így három nappal később ellenőrizhették, hogy mi történt az egyedekkel.

Az adatok alapján a gyomirtónak kitett példányok emésztőrendszerében található nyolc domináns baktériumból négynek csökkent a szintje. Mivel az érintett mikrobák fontos szerepet játszanak a méhek egészségének megtartásában, az eredmények igen aggasztóak.
Nyolc nappal a kísérlet kezdete után az egészséges mikrobiomú méhek fele életben volt, míg a glifozátmérgezésben szenvedő egyedek kilenctizede elpusztult.

„Pontosabb irányelvekre van szükség a glifozát használatával, különösen a méhekre való hatásával kapcsolatban, hiszen a jelenlegi szabályok azt feltételezik, hogy a méhekre nem káros ez a gyomirtó” – nyilatkozta Motta.

A glifozátot gyártó Monsanto képviselői a tanulmányra reagálva azt mondták, vegyszerük nem fenyegeti a méheket. A cég szerint eddig egyetlen átfogó kutatás sem mutatott ki összefüggést a méhpusztulás és a gyomirtó használata között.

A kutatók azt javasolják a gazdálkodóknak, kertészeknek és a kertes házak lakóinak, hogy ne permetezzenek glifozátot virágzó növényekre, amelyeket a méhek is látogatnak.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!