Ezért fáj a lábunk magassarkúban

Szerző: Szimpatika
A kellemetlen tünet hátterében gyakran az Achilles ín problémája áll, mely szerencsére kezelhető. Reggeli lábszármerevséggel leggyakrabban az aktívan sportolók szoktak találkozni, ám lényegében bárkinél előfordulhat lábszárfájdalom, különösképp azoknál, akik főleg magassarkút viselnek. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt a problémáról.
A leghosszabb és a legsérülékenyebb ín

Az Achilles-ín a lábszár izmait a sarokcsonthoz rögzíti, és a lábfej lefeszítésében, lábujjra állásban vesz részt- tehát a járásban, futásban, ugrásban játszik fő szerepet. Mivel ennyire rendszeresen használjuk, esetleg túlerőltetjük, igencsak gyakran sérül. Bár leginkább azoknál okoz problémát, akik rendszeresen sportolnak – például futnak-, ám előfordulhat, hogy a magassarkú cipők miatt az ín megrövidül, rugalmatlanná válik, majd gyulladásba kerül, ami nagyfokú fájdalommal jár. Mindezeken kívül okozhatja egy egyszerű rossz mozdulat is, ugyanis ekkor hegszövet keletkezhet a felszínén, ami irritálhatja az ínt körülvevő védőburkot.



Mivel a környező izmok állapota, edzettsége nagyfokú védelmet jelent az Achilles-ínsérülési ellen, ezért fontos a lábszár megfelelő edzése – akár rendszeres sétával-, valamint sportolás előtti nyújtása, hogy az esetlegesen merevebb izmok ellazuljanak. Ennek hiányában lényegesen könnyebben sérül és kerül gyulladásba az ín- hívja fel a megfelelő bemelegítés fontosságára a figyelmet dr. Váradi Éva főorvosnő.

Az Achilles-ín gyulladás jelei:

• reggeli lábszármerevség, nehezített járás
• sarokfájdalom
• nyomásérzékenység
• duzzanat az ín mentén

Fontos a pihentetés és a gyulladáscsökkentés

Bár vannak olyan állapotok, amikor érdemes a probléma ellen és a gyógyulás elősegítése érdekében mozogni, ám Achilles-ín gyulladásnál fontos az adott végtag pihentetése, akár fáslizása. Érdemes továbbá aktív fájdalomcsillapítást is igénybe venni, melyen belül injekciós kezeléssel a gyulladás gyorsan megszűntethető. Tehát a felépülés két pilléren nyugszik: az egyik a pihentetés, a másik pedig a gyulladáscsökkentés. Mindez természetesen más kiegészítő terápiák felgyorsíthatják – guna terápia, fizikoterápia, lézer-, ami leginkább azok számára bír nagy jelentőséggel, akik nagy fájdalmaik vannak, illetve rendszeresen sportolnak, és a probléma miatt nem szeretnének hosszabb szünetet tartani.

Forrás: Weborvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!