Beszédes alvási pózok

2015. 01. 15.
|
Az, hogy alvás közben milyen pózt vesz fel valaki, ugyanúgy árulkodik a személyiségéről, mint a testbeszéde. Hiszen alvás során a tudatos kontroll kikapcsol, a test mozgása pedig ösztönös, éppúgy, mint a gesztusok vagy a mimika esetében.
A kikapcsolt tudat ilyenkor dolgozza fel az előző nap történéseit, így az ezek kapcsán kialakult lelkiállapot is leképeződik az alvás közbeni testtartásban.


Ha valaki tud "olvasni" az ekkor felvett pózok nyelvén, sokat megtudhat az alvó személyiségéről, tulajdonságairól is. Lássuk, mire utalhatnak az egyes alvási testhelyzetek!

Oldalt fekvés

A megbízható, realista emberekre jellemző póz, akik ugyanakkor hajlamosak rá, hogy szétszórttá, dekoncentrálttá váljanak.

Ha nyújtott lábbal, előre tartott karokkal pihensz (könyörgő póz), akkor nyitott vagy az új dolgokra, de gyanakvásra és cinizmusra is hajlasz. Ugyanakkor megfontolt és kissé bizalmatlan vagy, éppen ezért nehéz túljárni az eszeden. Nagyon megfontoltan döntesz, minden szempontot figyelembe véve, ha azonban egyszer eldöntöttél valamit, tűzön-vízen át kitartasz mellette.

Ha fatörzspózban, vagyis oldalt fekve, egyenes tartással, nyújtott karral és lábbal alszol, nyitott vagy, laza, társasági ember, és bízol másokban.

Az oldalfekvés enyhítheti a savas reflux és az alvási apnoe (légzéskimaradás) tüneteit, és - mivel a gerinc egyenes - a hátfájdalmakra is jó. De lehetőleg a jobb oldaladon feküdj (a magyarázatot lásd a magzatpóznál).

Háton fekvés

Ha ebben a helyzetben alszol, nagy eséllyel ideges természetű, szőrszálhasogató vagy, aki nagy lángon ég - különösen akkor, ha az egyik lábad kissé keresztbe rakod a másikon.

Ha a karjaid a tested mellett hevernek az ágyon, a lábaid pedig nyújtva vannak (katonapóz), valószínűleg visszahúzódó, nehezen megnyíló személyiség vagy, aki magasra teszi a mércét saját magával szemben. Hajlamos vagy rá, hogy kerüld a konfliktusokat, viszont kivételes önuralmad van.

Fotó: pozitivnap.hu
Ha a lábaid terpeszben állnak, és a karjaid sem szorosan a tested mellett vannak, hanem "szerteszét" (csillagpóz), az arra utal, hogy segítőkész és empatikus vagy, valamint figyelmes és gyengéd. Az ilyen ember nem szeret a figyelem középpontjában állni, és hajlamos inkább másokat maga elé helyezni. A háton fekvés hátránya a nehéz légzés illetve a horkolás lehet, ezek miatt sokszor fáradtan ébred az ember.

Magzati póz vagy embrióhelyzet

Ez az egyik leggyakoribb alvási testhelyzet, amikor valaki oldalt fekve, felhúzott lábakkal, kissé összegömbölyödve alszik. A végtagok zártsága zárkózottságra utal, ha ebben a pózban alszol, valószínű, hogy szégyenlős vagy, kissé félénk, tartasz a mindennapi nehézségektől - még akkor is, ha esetleg keménynek és határozottnak mutatod magad kifelé. Egyes vélemények szerint bal oldaladon fekve megterhelheted a létfontosságú szerveidet (máj, gyomor, tüdő), ezért inkább a jobb oldali fekvést javasolják.

Hason fekvés

Ez a legkedveltebb testhelyzet alvás közben, az emberek többsége így alszik. Ha így alszol, nagy esély van rá, hogy egocentrikus vagy, akinek mindennél és mindennél fontosabb a saját személye. Azt, amikor hason fekszel, a lábaid kisterpeszben állnak, a karjaid be vannak hajlítva, és a kezed a fejedhez húzod, szabadesésnek nevezik. Ha így alszol, társaságkedvelő vagy és a társaság középpontja, viszont nehezen döntesz, és rosszul viseled, ha kritizálnak.

Fotó: dominom.hu
Oldalt, hason fekvés

Ha kissé oldalra fordulva hason fekszel, akkor érzelgős illetve érzékeny vagy, és az életben a könnyen megszerezhető örömök a legfontosabbak neked.

Keresztbe fekvés az ágyon

Aki ebben a pózban alszik, a jövőre gondol, furcsa helyszínekre utazik álmában, különféle gondolatai vannak arról, hogy mi fog történni vele, utópisztikus illúziói vannak a jövővel kapcsolatban.

Összegömbölyödés párnával

Ritkán fordul elő, olyan nőknél jellemző, akik szerelmi csalódáson, szakításon estek át, elvesztették a munkahelyüket, vagy más hasonló, nagy és megrázó veszteség érte őket. Ez a póz annak a jele, hogy még nem dolgozták fel ezt a veszteséget.

Ökölbe szorított kezek

Ez a gesztus agresszióra utal. Ha a pároddal alszotok együtt, férfiként ez jelezheti, hogy a melletted fekvő nővel harcolsz tudat alatt. Ha pedig egyébként szelíd, nyugodt nő vagy, az ökölbe szorított kéz jelzi, hogy mélyen, belül te is szívesen uralkodnál mások felett.

Fotó: betevagyok.hu
Kéz a fej felett

Nyugodt, kiegyensúlyozott ember vagy, összhangban vagy a környezeteddel. A munkában a maximumra törekszel, és rendszerint azt is nyújtod. A kihívások inkább doppingolnak, elemed vagy az embert próbáló helyzetekben, a stressz inkább előre visz, mint hátráltat. Gyerekeknél ez a póz gyakran megfigyelhető.

Kinyújtott végtagok

Valami olyan után nyúlsz, amire nagyon vágysz, de még nem érted el - ilyen lehet például a siker, a pénz vagy a hírnév. Ez a póz annak a jele, hogy rendületlenül törekszel a céljaid megvalósítására, nem adtad fel. Ugyanakkor tisztában vagy a képességeiddel és bízol magadban.

Összekulcsolt kezek és lábak

Férfiaknál ez a testhelyzet arról árulkodik, hogy az illető sikertelen, vagy legalábbis annak érzi magát. Nőknél ez a póz arra utal, hogy valami ellen védekezik, esetleg valami ellen támad.

Állra helyezett kéz

Ez a tartás is túlfejlett éntudatra utal: aki így alszik, túl sokra tartja saját magát, és örömét leli benne, ha másokat kritizálhat.

Forrás: Szeretlek Magyarország
nyeremény banner
Márciusi akció

Voltaren Dolo® 25 mg bevont tabletta

20 db

1 795 Ft

89,8 Ft/db
Enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat, hátfájást, a megfázás és influenza következtében kialakuló fájdalmakat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 530 Ft

Komplex összetételével hatékonyan támogatja az immunrendszert meghűléses betegségekben, influenza idején
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta Go® bevételre kész szuszpenzió

12 db

1 635 Ft

136,3 Ft/db
Akut hasmenés kezelésére felnőtteknek és 8 éven felüli gyermekeknek, orális rehidráló oldattal együtt adva
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® long 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 045 Ft

204,5 Ft/db
Segít már a hurutos köhögés kezdetén! Célzottan a lerakódáson hat, feloldja a sűrű váladékot és segít megtisztítani a légutakat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 075 Ft

41,5 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cetebe® 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 560 Ft

29,7 Ft/db
Hosszan tartó C-vitamin, amely átlagosan 98,6%-ban hasznosul
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte gyógynövénykivonatokat tartalmazó lágyzselatin kapszula

30 db

1 895 Ft

63,2 Ft/db
A macskagyökér, komló és golgotavirág gyógynövények hatóanyagai hozzájárulhatnak a nyugodt, pihentető, egészséges alváshoz
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 360 Ft

78,7 Ft/g
Gyorsan enyhíti a viszketést, már napi 1×-i használat mellett képes elpusztítani a bőrgombák széles körét és számos baktérium ellen is hatásos
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 875 Ft

18,8 Ft/g
Hatásos megoldás izom- és ízületi fájdalom esetén: gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, hűsítő hatású
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Actival Extra filmtabletta

30 db

1 940 Ft

64,7 Ft/db
Multivitamin ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, bétakarotinnal, luteinnel és likopinnel. Növeli az ellenállóképességet, és fokozza az antioxidáns védelmet
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears®. szemcsepp

10 ml

2 305 Ft

230,5 Ft/ml
Hosszan tartó enyhülés a szúró, égő, száraz szem tüneteire. Egyedülállóan ultranagy molekulasúlyú hialuronsavat tartalmaz. Tartósítószer-mentes. Minden kontaktlencsére rácseppenthető. Felbontás után 6 hónapig eltartható.
Gyógyászati segédeszköz*

Neo Citran® belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 395 Ft

171,1 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza tüneteinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 845 Ft

92,3 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával¹ hatékonyan csillapítja a fejfájást!(¹Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Spert Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 195 Ft

87,8 Ft/g
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Egész nap biztosítja a műfogsor stabilitását, így biztonságérzetet nyújt használójának. A ragasztó védi a nyálkahártyát a protézis okozta sérülésektől, illetve megakadályozza az ételmaradék protézis alá jutását
Orvostechnikai eszköz*

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 535 Ft

76,8 Ft/ml
Felső légúti fertőzések, többek között a közönséges megfázás tüneteinek enyhítésére. Hagyományos növényi gyógyszer. A javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul
Vény nélkül kapható gyógyszer***

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 355 Ft

67,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére. Már az első adag megszüntetheti a panaszokat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 615 Ft

8,1 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Kettős hatásával szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt, így könnyebb felköhögni
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain® Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 295 Ft

64,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 600 Ft

160 Ft/ml
Sok más orrspray-vel ellentétben – két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreg-gyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el