Munka és sport - növelhető a hatékonyság

2014. 12. 07.
Szerző: Szimpatika
A testmozgásnak számtalan fizikai előnye van, de a tudósok mostanában egyre többet foglalkoznak azzal, ahogy a mozgás az agyunkra hat. A sport ugyanis pozitívan befolyásolja a gondolkodásunkat, a kreativitásunkat és a teljesítményünket is.
A rendszeres, legalább heti háromszori testmozgásnak számtalan pozitív egészségügyi hatása van, jótékony hatással van a keringésre, a csontozatra, az izmokra, számos betegséget megelőzhetünk a segítségével és rengeteg kellemetlen tünetet csökkenthetünk is.

Fotó: consumerstrategist.com
A sport azonban az agyunkra is nagyon jó hatással van: javítja a koncentrációs képességeket, a memóriát, a segítségével gyorsabban tudunk tanulni, és hosszabb ideig tudunk figyelni, nő a kreativitásunk, és csökken a stressz-szintünk is. Összességében, a mozgásnak köszönhetően jobb hangulatban és hatékonyabb agyműködéssel felvértezve nézhetünk szembe a munkanapokkal.

A mozgásnak nemcsak akkor van értelme, ha egy hosszú munkanap előtt vagy után megyünk el sportolni; új kutatási eredmények szerint a hatékonyságunkat még jobban javíthatja, ha munkaidőben, például az ebédszünetünkben mozgunk egy kicsit.


A Leeds Metropolitan University szakembereinek tanulmányából például kiderült, hogy azok, akik az ebédszünetükben igénybe vették a közeli edzőterem szolgáltatásait, saját bevallásuk szerint jobban be tudták osztani az idejüket, jobban el tudták végezni a feladataikat és a kollégáikkal is konfliktusok nélkül tudtak kommunikálni. A munkaidő végén pedig elégedettebben, kiegyensúlyozottabban mentek haza.

A szakemberek szerint érdemes lenne úgy tekinteni a testmozgásra, mint a munkánk részére: sokan ugyanis éppen azért nem járnak sportolni, mert úgy érzik, fontosabb, produktívabb dolgoktól veszi el az időt. Pedig éppen ellenkező hatást érhetünk el a rendszeres mozgással: javul a munkahelyi teljesítményünk és kiegyensúlyozottabbá válnak a kapcsolataink is, így a befektetett idő sokszorosan megtérül.

Forrás: HaziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!