Tovább él, aki teát iszik?

2014. 10. 18.
Szerző: Szimpatika
A tea valóban egyfajta csodaital, és érdemes mindenkinek ezzel kezdenie a napját - állítják francia kutatók, akik szerint a rendszeres teafogyasztás csökkentheti a korai halálozás esélyét.

A mostani kutatási adatok szerint a teafogyasztás 25 százalékkal csökkentheti a szív- és érrendszerrel nem összefüggő okokból bekövetkező korai halálozás esélyét. A szakértők szerint a tea még a kávénál is egészségesebb, bár ez lehet, hogy amiatt van, hogy a kávéfogyasztók között több a dohányos.

A tea jótékony hatását a flavonoidoknak, a szív szempontjából fontos antioxidánsoknak köszönheti. A kutatás vezetője, Nicolas Danchin professzor szerint már a korábbi vizsgálatok is bizonyították a kávé és a tea egészségmegőrzésben játszott jelentős szerepét. "Ennek ellenére, ha választhatunk, érdemes a teát választani."

A kutatásban résztvevők körében egy kérdőív segítségével felmérték a napi tea- és kávéfogyasztást is. Az eredmények szerint a kávéfogyasztók esetében nagyobb volt a szív- és érrendszeri halálozás aránya, de ez főleg a dohányzásnak volt köszönhető.

A kávét nem fogyasztók ellenben fizikailag aktívabbak voltak, 45 százalékuk ugyanis rendszeresen mozgott, ami 4 százalékkal több, mint a kávéfogyasztók esetében.

"Ez egy rendkívül fontos kutatási eredmény, mivel bizonyítja, hogy a tea képes befolyásolni a vérnyomást - nyilatkozta Danchin az Európai Kardiológiai Társaság találkozóján - A rendszeres teafogyasztók vérnyomása ugyanis a megfigyelések szerint jóval alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem ittak teát."

A vizsgálati eredmények szerint a tea közel 25 százalékkal csökkenti a nem szív- és érrendszeri eredetű halálozás esélyét. A vizsgálat során nem esett szó arról, hogy a résztvevők pontosan milyen teát ittak, és hogy tej is került-e az italba.

Forrás: NőiNet Café

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!