A kalciumhiány okai és kezelése

2014. 09. 09.
Szerző: Szimpatika
A kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben jelenlévő nyomelem, melynek hiánya egy igen sokarcú betegség. Ha a vér kalciumszintje alacsony, hipokalcémiáról beszélünk, melynek egészen másak a tünetei, mint a szervezet normális vérkalciumszintje mellett fellépő kalciumhiánynak.

A kalcium felszívódását, a vér kalciumszintjét, a kalcium csontokba való beépülését egy bonyolult szabályozó mechanizmus irányítja. Ennek legfontosabb eleme a D-vitamin, melynek biológiai aktivitását a májban, vesében és a bőrben (ez utóbbit napfény hatására) nyeri el.

Amennyiben bárhol hiba történik a D-vitamin aktiválódásának láncolatában, kalciumhiány alakul ki. A vér kalciumszintjének csökkenése azonnali hatásokat eredményez, míg a normális (kompenzált) hipokalcinózis krónikus betegségek forrása. Ezeket megkülönböztetve célszerűbb heveny (akut) és idült (krónikus) kalciumhiányról beszélni.

A kalcium részben a szervezet statikai felépítésének alapeleme (lásd csontváz), részben az ideg-izom interakció, az izmok aktuális feszültségi állapotának meghatározója. Az izmok aktuális feszültségi állapotát végeredményben a sejten belüli kalciumkoncentráció határozza meg. Ennek is bonyolult a szabályozási rendszere, ismertetése meghaladja jelen kereteinket. Az ideg-izom ingerlékenység vonatkozásában a kalcium természetes ellenanyaga a magnézium.

A kalcium felszívódásának, vérszintjének és csontokba való beépülésének legfontosabb szabályozói (a D-vitamin mellett) a mellékpajzsmirigy által termelt parathormon (PTH) és a hasnyálmirigy belső elválasztású hormonális rendszere által termelt kalcitonin.

Mivel a kalcium a szervezet legnagyobb mennyiségben előforduló nyomeleme, ennek a hiányállapotai a leggyakoribbak az ilyen jellegű problémák közül. Az Egyesült Államokban a kalciumhiány gyakorisága 44-82% között van. Joggal feltételezhetjük, hogy hazánkban sem jobb a helyzet.

A kalciumhiány lefolyása mindenkor az alapbetegség függvénye, ám ezek mindegyikének ismertetése meghaladja kereteinket.

A fokozott vérkalciumszint egyszerű laboratóriumi vizsgálattal kimutatható. A diagnózisnak ennél fontosabb célja az alapbetegség megnevezése, és a legfontosabb ennek gyógyítása. Ez olykor (pl. angolkór esetén) könnyű, máskor szinte kilátástalan (pl. mellékpajzsmirigyek sérülése golyvaműtét során).

Akut kalciumhiány eseteire intravénásan adható kalciumkészítmények bármelyik patikában elérhetők; ezek beadása mindenkor felelősségteljes orvosi feladat.

A túlzott légzési tevékenység miatt bekövetkező, vérlúgosodásra visszavezethető tetánia kezelése egyszerű. A beteg orrát 10-30 másodpercre be kell fogni, vagy más módon (akár reklámszatyorral is) a vérben levő szén-dioxid túlzott mértékű távozásának megakadályozásával „csodákat” tehetünk. Viszont ismert kalciumhiányos betegség esetén ez az eljárás a beteg állapotát tovább súlyosbíthatja – ezért célszerű az elsősegélynyújtó kísérleteink mellett azonnali orvosi segítséget kérni.

Szerző: Dr. Elek Csaba

Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!