Természetes szerek a szellemi hanyatlás ellen

Szerző: Szimpatika
Amikor valaki észreveszi magán, hogy feledékennyé vált, mindent megtenne azért, hogy visszanyerje régi emlékezőképességét. Nézi a hirdetéseket, reklámokat, meghallgatja mások tanácsait és kipróbál mindent, amit mondanak neki. Nézzük meg, hogy a 3 leggyakrabban javasolt „csodaszer” valóban hatékonyan javítja-e a memóriát!

Gingko biloba

A gingko egy páfrányfenyőfaj, melynek a leveleiből vonják ki a hatóanyagokat. Nagy mennyiségben találhatóak benne flavonoidok, melyek nagyon jó értágító hatásúak. Ennek megfelelően tágítják az agyi ereket is, így növelik a vérátáramlást. A több vér több oxigént szállít az idegsejtekhez, így a mentális képességek is javulnak.

Mivel a flavonoidok elsősorban az erekre fejtik ki hatásukat, ezért az éreredetű (vascularis) demenciákban lehet jótékony hatásuk. Ugyanakkor az Alzheimer-kórban szenvedők nem fognak jelentős változást tapasztalni, ha elkezdik szedni a Gingko biloba kivonatot.

Csupán egy érdekesség: a medicinában élen járó Mayo Klinika honlapján az olvasható, hogy hatástalannak vélik a gingkot a demenciák kezelésében. A szakértők szerint csak eleinte sikerült kiscsoportos vizsgálatokban bizonyítani a hatékonyságát, de a későbbiekben, amikor sok emberre terjedt ki a vizsgálat, sem a feledékenység javulását, sem a hanyatlás lassulását segítő hatást nem sikerült alátámasztani.



B12-vitamin és folsav

A folsavat leginkább a terhesség kapcsán szoktuk emlegetni, mivel megvédi a magzatot a nyitott gerinc kialakulásától. A B12-vitamin hiánya pedig vérszegénységet okoz, így ennek kapcsán merül fel sokszor a neve. Emellett gyakran hallunk róluk a demencia kezelése, megelőzése kapcsán is, azonban ennél a betegségnel már nem egyértelmű a hatékonyságuk.

Annyi bizonyos, hogy a fenti vitaminok hiánytünetei leggyakrabban időseknél alakulnak ki, mivel ők gyakran szegényesen táplálkoznak, és a szervezetük eleve nem képes már olyan mennyiségben felvenni ezeket az anyagokat a táplálékból, mint ahogyan arra szükség lenne. A B12-vitamin- és a folsavhiány jellegzetes tünetei a feledékenység, fáradékonyság, koncentrációzavar, melyek nagyon hasonlítanak a szellemi leépülés tüneteire.

Kutatók azt találták, hogy ha olyan, szellemileg hanyatló emberek kapnak folsavat, akiknek a vérében a normálisnál alacsonyabb mennyiségben tudták kimutatni ezt a vitamint, akkor valóban javultak a beteg tünetei. Azonban ha olyan embereknek adták, akiknél korábban nem állt fenn vitaminhiány, semmiféle javulást nem tapasztaltak.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy mindig lesz olyan, akinek használ a folsav vagy a B12-vitamin, és olyan is, akinek nem. Érdemes kipróbálni ezeket, mivel a hiányukból adódó feledékenységet, koncentrációzavart megszüntetik, de ennél több nem várható tőlük.

A legjobb azonban megelőzni a vitaminhiányt megfelelő táplálkozással. B12-vitamin nagy mennyiségben található a teljes kiörlésű gabonákban, a húsban, halban, tejben és a tojásban. Folsavat pedig a hüvelyesek, spenót, sóska, csirkemáj és az élesztő tartalmaznak nagyobb mennyiségben. A helyes táplálkozás segít megelőzni a bajt, tehát figyeljünk oda arra, hogy mit eszünk!


Forrás: https://elmedoktor.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!