Egy csodálatos növény: a ginkgo

Szerző: Szimpatika
Ha belepillantunk a legfrissebb tudományos irodalomba, hamar rájövünk, hogy a ginkgo egyike a legnagyszerűbb gyógyhatású növényeknek. A fiatalság igazi forrásaként nemcsak javítja a memóriát és csökkenti az időskori elbutulás tüneteit, de a legújabb kutatási eredmények szerint egészséges felnőtteknél is javítja a szellemi egészséget, ezenkívül pedig számos kóros folyamat (diabéteszes retinopátia, klaudikáció intermittens, alsó végtagi érszűkület, merevedési zavar, fekélyek, ízületi gyulladás) kezelésében is jelentős szerepet játszik.

A ginkgo javítja a cukorbetegek vérkeringését és a retinopátiát

A felnőttkori, vagy más néven 2-es típusú cukorbetegség egyik legsúlyosabb mellékhatása a perifériás keringés romlása, ezáltal többek között a szem ideghártyájának, a retinának a károsodása, mely gyakran teljes vaksághoz vezet. Ezek az elváltozások azért alakulnak ki, mert a cukorbetegségben a vér viszkozitásása megnő, a vörösvértestek gyakran összetapadnak, keménnyé, törékennyé válnak, ezáltal nehezen hatolnak át a hajszálereken, ráadásul a sejtkárosító szabad gyökök vérszintje is magas a cukorbetegek szervezetében.

2004-ben látott először napvilágot az a tudományos eredmény, mely szerint a ginkgo csökkenti a vérsejtek rigiditását, ezáltal könnyebbé téve azok átjutását a hajszálereken, így javítva a 2-es típusú cukorbetegek vérkeringését. Ötvenhat retinopátiás cukorbetegnek adtak napi 240 mg ginkgot három hónapon keresztül. A ginkgo csökkentette a résztvevők vérsejtjeinek rigiditását, a vér sűrűségét, és megvédte a sejtmembránokat a szabad gyökök pusztításától. A ginkgo fokozta a véráramlást a betegek retináját behálózó hajszálerekben. Ráadásul a résztvevők vérének oxigénszállító képessége is növekedett, ami elengedhetetlenül fontos a sejtek egészséges működéséhez.

A felsorolt előnyös változások csökkentik a perifériás vérkeringés zavarai által okozott betegségek intenzitását, például jelentősen javítják a 2-es típusú cukorbetegeknél gyakori retinopátiát.

A ginkgokivonat a retinopátia kialakulását is megelőzheti, ami azért olyan fontos, mert a cukorbetegeknél a retinopátia kialakulásának kezdete az első tünetek, tehát a látászavarok jelentkezésénél jóval korábbra tehető. A ginkgo szedésével tehát a cukorbetegség okozta vakság megelőzhető.

Aki ginkgotartalmú terméket szeretne fogyasztani, annak ajánljuk a Ginkgo Biloba extractumot, ugyanis a benne található ginkgo-flavonoidok hozzájárulnak a keringési rendszer normális működéséhez, a megfelelő véráramláshoz, így a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához is. A ginkgolevél-kivonat javítja az agy vérellátását és ezért különösen hatásos szédülés, csökkenő figyelem, valamint a szellemi teljesítőképesség gyengülése esetén.

A Gin-Gin kapszulában lévő hatóanyagok pedig hozzájárulnak a megfelelő szellemi és fizikális erőnlét fenntartásához, a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához, a keringési rendszer normál működéséhez. Ebben nem csak ginkgo, de ginzeng és zöld tea is található.


Forrás: Dr. Antal Dezső/ dr.mineral.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!