A görögdinnye igazi vitaminbomba

dinnye 
2014. 08. 12.
Szerző: Szimpatika
A nyári hónapok egyik legkedveltebb zöldsége a görögdinnye. Nincs is annál jobb, mint a rekkenő hőségben egy szelet lehűtött dinnyét majszolni, amelyből szervezetünk folyadékhoz és értékes ásványi anyagokhoz, vitaminokhoz juthat. Akár izotóniás italként is fogyaszthatjuk, mert pótolja a szükséges napi vitaminbevitelt.

A dinnyének nagyon magas a víztartalma, emiatt kiválóan méregteleníti és tisztítja a szervezetet. A dinnye különböző fogyókúrák és diéták alapja is.

A dinnye jótékony hatásai

A görögdinnye 90%-a víz, fogyasztásával salaktalaníthatjuk bélrendszerünket. A benne található rostok segítik az emésztést, mivel serkentik a belek ürülését. Ha huzamosabb ideig fogyasztunk dinnyét, a vér sav-bázis egyensúlyát is helyreállíthatja. Rendkívül hatásosan tisztítja a vesét és jótékonyan hat a májra.

A görögdinnye a nyári hőségben a szervezet kiváló folyadékpótló eszköze. A benne található citrullin nagyobb mennyiségbű fogyasztás esetén a szervezetben esszenciális aminosavvá alakul, ami jót tesz a szívnek és a keringésnek.

Fogyókúra dinnyével

A dinnyében kevés kalória, szénhidrát, zsír és fehérje található, ezért diéták megfelelő alapja lehet. Fogyasztásával elkerülhető a koplalás, hiszen laktató, és tartalmaz minden olyan ásványi anyagot, amire a szervezetnek szüksége van. Görögdinnyekúrát egy napra is érdemes tartani, de három nap az ideális. A dinnye mellett ilyenkor sovány tejtermékeket, zöldségeket és teljes kiőrlésű kenyeret fogyaszthatunk.

Igazi vitaminbomba

A görögdinnyében található vitaminok erősítik az immunrendszert, sokan hatékony rákmegelőző zöldségének tartják. Gazdag  A-, C- és B-vitaminokban, valamint magas foszfor-, cink- és szeléntartalommal bír.

A dinnye fogyasztása megfázás esetén a folyadékpótláson túl a lázat is csillapítja, enyhíti a légúti panaszokat. Hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, gyakori fogyasztása továbbá az ízületi gyulladások kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A görögdinnyét azért sorolhatjuk a legegészségesebb zöldségek közé, mert antioxidáns-tartalma erősíti az immunrendszert, így védettebbé tesz számos betegséggel szemben. Görögdinnye vásárlásakor igyekezzünk érett példányt választani: erről legkönnyebben úgy győződhetünk meg, ha megkocogtatva kongó hangot ad – tompa hang esetén inkább ne vegyük meg.


Forrás: https://emmagazin.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!