Óvjuk anyajegyeinket!

Szerző: Szimpatika
Anyajegyek – van, akin egy sincs, van, akinek az egész testét beborítják ezek a különböző színű, felszínű és formájú, jóindulatú elváltozások. Az anyajegyek egy része már születésünkkor megtalálható rajtunk, de többségük csak később alakul ki.

Vannak olyan betegségek is, amelyek pigmentált elváltozások megjelenésével járnak. Hogy milyen típusai vannak az anyajegyeknek, illetve mire kell figyelnünk azokkal kapcsolatban, dr. Tihanyi Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa mondja el nekünk.

„Az anyajegyek kialakulását a pigmenttermelő sejtek működési zavara okozhatja, amelyek általában a bőrtől eltérő színű, jóindulatú elváltozásokat eredményeznek. Az anyajegyeknek többféle osztályozása lehetséges. Eredetük szerint alapvetően két típusuk van: a veleszületett és a szerzett anyajegyek. Számukat részben genetikai tényezők, részben az elszenvedett UV-sugárzás befolyásolja. Ebből a szempontból a gyermekkori napégéseknek különösen nagy a jelentősége! Akin sok anyajegy található, annak célszerű fotón rögzíteni azt, hogy hol, hány darab van és milyen pigmentszerkezetűek az anyajegyei. Ha bármilyen elváltozást, vagy vérzést tapasztalunk, azonnal forduljunk szakorvoshoz! Felnőttkorban az évenkénti szűrővizsgálat akkor is javasolt, ha nincsen semmilyen panaszunk” – mondta dr. Tihanyi Lilla.

A veleszületett anyajegyek már születésünkkor megtalálhatóak rajtunk, de legkésőbb egyéves korunkig kialakulnak. Ezek az elváltozások lehetnek kisméretűek, de egész nagyra, akár 20 cm nagyságúra is megnőhetnek. A szerzett anyajegyek világos bőrszíntől kezdve egészen sötét barna színűek is lehetnek, általában kisméretűek, szabályosak, és alakjuk jól körülhatárolható. Léteznek úgynevezett atípusos anyajegyek is, amelyek ezzel szemben szabálytalan alakúak. Színük egészen változatos: lehet fekete, sötétbarna vagy vöröses is. Az atípusos anyajegyek esetében fokozott a melanoma kialakulásának lehetősége, így ha valakin ilyen típusú anyajegy található, mindenképp indokolt a rendszeres szűrés. Kiemelten fontos az anyajegyek ellenőrzése azoknál is, akiknek száznál több anyajegyük van, világos vagy fehér bőrűek, sok szeplő található rajtuk, szőke vagy vörös hajuk van, sok napégésük volt, foglalkozásukat vagy hobbijukat a szabadban végzik, esetleg családjukban előfordult rosszindulatú bőrdaganat.

Az anyajegyek rosszindulatú elváltozásának különböző jelei lehetnek. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha az alakjuk asszimetrikussá válik, növekednek, felszínük megvastagodik, színük sötétebb vagy világosabb lesz, viszketni vagy váladékozni kezdenek. A fenti tünetek bármelyike indokolttá teheti az anyajegy eltávolítását és szövettani vizsgálatát, de azokat is érdemes sebészileg eltávolítani, amelyek melltartópánt vagy öv alatt helyezkednek el és folyamatos irritációnak vannak kitéve.


Forrás: Budai Egészségközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!